De creativiteit van scammers kent geen grenzen. Nu werd er een nieuwe manier ontdekt waarmee slechtwillenden gebruikers heel wat geld afhandig kunnen maken.

In Ethiopië is het al een tijd onrustig door protesten tegen de president. Volgens een beroemde ex-sporter en presidentskandidaat worden jongeren opgejut door fake news op Facebook.

Op 25 oktober vond een gewelddadig protest plaats in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Oromo-jongeren, die de grootste etnische groep van Ethiopië vormen, kwamen op straat om te protesteren tegen president Abiy Ahmed. Die president werd nog niet zo lang geleden gelauwerd met de Nobelprijs voor de Vrede omwille van zijn bemiddelende rol in een conflict met buurland Eritrea. Maar binnen de eigen landsgrenzen ligt de president dus wel onder vuur. Het protest werd uitgelokt door een invloedrijk activist Jawar Mohammed, die op Facebook postte dat Ethiopische veiligheidstroepen een aanval op hem zouden plannen. De dodentol van de betoging liep op tot 78 doden. Dat kwam mede doordat de politie het vuur opende op de betogers.

Ondertussen is de rust weer een beetje teruggekeerd, maar het incident zindert nog na. President Ahmed gaf inmiddels zelf toe dat de politie verkeerd handelde. Ook zijn tegenstanders in de aankomende verkiezingen, Gebrselassie, heeft zich er over uitgesproken. Haily Gebrselassie is een voormalig atleet die tweemaal Olympisch kampioen werd op de 10.000 meter in 1996 en 2000. Door zijn succesvolle sportcarrière is de inmiddels 46-jarige Gebreselassie een levende legende en invloedrijk persoon in Ethiopië.

Haile Gebrselassie was een erg succesvol marathonloper. Afbeelding: The Times

Facebook treft schuld

Opmerkelijk genoeg is voor Gebrselassie de oorzaak waarom het protest zo uit de hand is gelopen klaar en duidelijk. In een interview met BBC wijst hij met beschuldigende vinger naar Facebook. Volgens Gebrselassie werden de jongeren opgestookt door fake news. Foto’s van het geweld werden massaal verspreid en ook video’s waarop lokale politieagenten jongeren bewapenen, doken op op sociale media. Maar volgens Gebrselassie zijn vele daarvan vervalst met de intentie de gemoederen op te hitsen. Hij is er ook zeker van deze foto’s niet vanuit Ethiopië komen. Hij vindt dat Facebook meer middelen moet inzitten om fake nieuws te verwijderen en dreigt Facebook aan te klagen, als er geen directe actie wordt ondernomen.

Facebook heeft zelf nog niet gereageerd op de beschuldigingen van de politicus. Het is wel algemeen geweten dat Facebook sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 meer middelen ter beschikking stelt om het verspreiden van nepnieuws te bestrijden.