Nieuws

Medewerkers Twitter spioneerden voor Saoedi-Arabië

De Amerikaanse rechtbank heeft twee voormalige medewerkers van Twitter veroordeeld voor spionage. Dat deden ze in opdracht van de Saoedische kroonprins.

Gisteren sprak de Amerikaanse rechtbank officieel de beschuldiging van spionage uit tegen twee voormalige medewerkers van Twitter. De twee mannen handelden wellicht in opdracht van  Mohammad bin Salman, kroonprins van Saoedi-Arabië. Ook een derde man die als tussenpersoon fungeerde, riskeert veroordeelt te worden. Een van de verdachte is al opgepakt, de andere twee zijn nog voortvluchtig.

De man die men al wist te arresteren, Ahmad Abuammo, wordt er van verdacht drie Twitteraccounts te bespioneren. De tweede hoofdverdachte, genaamd Ali Hamad Alzabarah zou zichzelf onrechtmatig toegang verleend hebben tot maar liefst 6000 accounts. Één van die accounts was van een vertrouwenspersoon van de vermoorde journalist Jamal Khasoggi, die op 2 oktober 2018 werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Khasoggi was een openlijk criticus of het Saoedische regime, en daardoor overheerst het vermoeden dat Saoedi-Arabië achter de moord zit. De verdachten konden alle drie gelinkt worden aan een fonds opgericht dor bin Salman. Dat deed vermoedens oprijzen dat de verdachten de accounts bespioneerden in opdracht van de kroonprins om vertrouwelijke informatie van politieke tegenstanders aan het regime door te spelen.

Jamal Khasoggi, de journalist die vorig jaar vermoord werd in Istanbul.

Oproepen voor gelijkheid

Inmiddels heeft een woordvoerder van Twitter gereageerd op het nieuws. Die deelt mee dat Twitter slechts zeer beperkt toegang geeft aan medewerkers tot vertrouwelijke informatie. Dat doet het enkel voor medewerkers die opgeleid zijn om verantwoord met dit recht om te gaan. Twitter begrijpt het risico dat sommige mensen nemen om via hun platform zich uit te spreken tegen dictatoriale regimes en belooft zich te blijven inzetten om hun veiligheid en privacy te garanderen.

Welke straf de veroordeelden zullen krijgen, is nog niet bekend. Maar dat die niet mals zal zijn, daar moet je niet over twijfelen. Spionage wordt als één van de zwaarste misdaden beschouwd in de Verenigde Staten. De federale overheid beschouwt het vandaag de dag nog als één van de misdaden waarvoor de doodstraf geoorloofd is, al lijkt de kans eerder klein dat het zover zal komen.

LEES MEER: Twitter verwijdert accounts van terreurorganisaties

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business