Nieuws

Werkt Valve aan cloudgamingdienst voor Steam?

Google Stadia is nog niet officieel gelanceerd of concurrentie loert al om de hoek. Dat doet een verwijzing op de website van Steam althans toch vermoeden.

Vanaf 19 november brengt Google zijn cloudgamingdienst Stadia officieel op de markt. Als je die lancering wil meemaken, dan had je het platform al maanden geleden moeten bestellen. Met Google Stadia wordt wel een nieuw hoofdstuk in de gamegeschiedenis geschreven. Cloudgaming kan op termijn wel eens uitgroeien tot de toekomst van gamen.

Het voordeel aan cloudgamingdiensten voor gamers is dat het hen de aankoop van een dure console uitspaart. Alle games zitten inmiddels in een in-memory cloudomgeving opgeslagen. Die stream je dan op je toestel als ware het een Netflix-serie. Dat maakt het ook mogelijk om de games op meerdere toestellen zoals smart-tv of smartphone te spelen. Het kan dus heel wat beperkingen wegnemen die traditionele gamesystemen hebben.

Stoom aflaten

Google is de allereerste die de sprong heeft durven maken. Aangezien het geen traditie heeft in PC of consolegaming, had het wat dat betreft het minst te verliezen. Uiteraard is het nog afwachten hoe het nieuwe platform Stadia door gamers zal beoordeeld worden. Toch kan het niet uitblijven vooraleer de rest volgt. Microsoft, Sony, Amazon, … ze zijn er ook allemaal wel mee aan het experimenteren. Volgens het Twitteraccount Steam Database komt er een nieuwe tegenstander die de handschoenen heeft aangedaan: Valve.

Valve Corporation wil een gamecloud ontwikkelen voor Steam, het distributieplatform voor PC-games dat het bedrijf ontwikkelde. Dat leiden de aandachtige mensen van Steam Database af uit een html-code die zij op de website van Steam vonden. In die codetekst zagen zij meermaals de naam ‘Steam Cloud Gaming’ staan, dat een abonnementendienst zou worden die gelijkaardig werkt zoals Stadia.

In principe lijkt het niet zo onlogisch moest Valve ook gaan experimenteren met cloudgaming. Het ontwikkelde immers al een streamingdienst waarmee gamers PC-games ook op hun smartphone kunnen spelen. Die service heet Stream Link. Valve ontwikkelde hier al speciale hardware zoals controllers voor Link is wat dat betreft zeker een opstapje richting cloudgaming, maar het is ook weer helemaal anders. Waar bij Link nog steeds een gamecomputer aan de pas moet komen om de games te kunnen streamen, is dat zelfs bij cloudgaming niet meer noodzakelijk. Vanwege Valve is nog geen reactie gekomen op het gerucht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business