Bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op mogelijke datalekken en voldoen niet aan de Europese richtlijnen voor databescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van Tripwire.

Het zat er al even aan te komen en nu is het zover, Instagram heeft een nieuwe functie uitgerold waarbij likes op een foto niet meer zichtbaar zijn.

Adam Mosseri, CEO van de bekende fotobewerkingsapp, kondigde vandaag aan tijdens de WIRED25 conferentie dat Instagram is begonnen met het verbergen van likes.

Verleggen van de focus

Met het weglaten van likes op een foto wil het bedrijf weer de focus leggen op de content, zoals het ook oorspronkelijk bedoeld was. Het aantal likes op een foto is mede door influencers, zo belangrijk geworden, maar dat is niet waar Instagram zich op wil richten. Op dit moment wordt de functie uitgerold in zeven landen: Canada, Ierland, Italië, Japan, Brazilië, Australië, Nieuw-Zeeland en nu dus ook in Amerika. Het aantal likes is daar op de nieuwsfeed verborgen, op het web en in de profielen van Instagram-gebruikers. Je kunt het overigens bij je eigen profiel wel inzien, hoeveel likes je hebt op je foto.

Mentale gezondheid

Ook Facebook is bezig met het testen van dezelfde functie, niet alleen likes maar ook reacties worden verborgen. En daarnaast is Twitter eveneens begonnen met het weglaten van reacties, beledigende reacties welteverstaan. Hiermee wil het platform de gesprekken op Twitter positief houden, ze vinden dat de gesprekken mensen bij elkaar moeten brengen en geen kwetsende of beledigende reacties moeten ontlokken. Dit en het verbergen van likes zou er ook voor moeten zorgen dat mensen op de sociale media zich minder gaan vergelijken met elkaar. Als je niet genoeg likes op je foto krijgt, en dat heeft tegenwoordig niks meer te maken met het aantal volgers dat je hebt of hoe ‘leuk’ je foto is dankzij het algoritme van Instagram, kan dat een hoop onzekerheid geven. Met name voor de jongeren die gebruikmaken van de populaire app. Als het aantal likes op een foto niet meer zichtbaar is, zou dit beter zijn voor je mentale gezondheid omdat je dus stopt met vergelijken en geen bevestiging meer zoekt in de vorm van likes.

Wanneer de nieuwe functie verder wordt uitgerold en dus ook in België beschikbaar is, heeft Instagram nog niet bekendgemaakt.