Nieuws

Google verzamelt gezondheidsgegevens zonder toestemming

Google is een samenwerking aangegaan met Ascencion, het op een na grootste gezondheidszorgstelsel in de Verenigde Staten om data van patiënten te verzamelen.

Volgens een rapport in handen van The Wall Street Journal, is Google de laatste tijd bezig geweest met het vergaren van informatie over de gezondheid van miljoenen Amerikanen.

Project Nightingale

In principe hoeft hier niks mis mee te zijn, mits Google de patiënten op voorhand heeft gevraagd of zij deze informatie willen delen met het bedrijf. Maar daar wringt hem dus de schoen, dat heeft Google niet gedaan. Zowel patiënten als artsen zijn niet van tevoren geinformeerd over dit project dat bekend staat onder de naam Project Nightingale. Hierbij worden gezondheidsgegevens verzameld van Amerikanen uit 21 staten. Die gegevens bestaan uit laboratoriumresultaten, diagnoses die zijn gesteld, welke medicatie iemand gebruikt en informatie over ziekenhuisopnames. En of dat niet privé genoeg is, worden er ook namen en geboortedata uitgewisseld met Google. Inmiddels hebben al 150 werknemers van het technologiebedrijf de gezondheidsgegevens in gezien.

Geen slechte bedoelingen

Volgens het technologiebedrijf is de uitwisseling van de gegevens puur bedoeld voor het ontwikkelen van ‘gezondheid software’ dat aanstuurt op de medische geschiedenis van de patiënt. Ascencion, het op een na grootste gezondheidszorgstelsel in de VS, zou de patiëntgegevens uploaden naar Google’s Cloud servers. Door het gebruik van het systeem kunnen dienstverleners van Ascencion vervolgens een tool gebruiken, genaamd Patient Search, waarmee de medische geschiedenis van de patiënt kan worden opgevraagd.

Optimalisatie van gezondheid en welzijn

Ascencion kwam direct nadat het nieuws naar buiten kwam met een persbericht. Het bedrijf meent dat de overeenkomst in overeenstemming is met de HIPAA, de federale wet die de veiligheid en privacy van bepaalde medische informatie regelt. Ascencion zegt de gezondheid en het welzijn van individuen en gemeenschappen te optimaliseren en hiermee een uitgebreid portfolio van digitale mogelijkheden te leveren.

“Aangezien de gezondheidszorg snel blijft evolueren, is het belangrijk dat wij transformeren om beter te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van degenen die we dienen en dat geldt ook voor onze eigen zorgverleners”.

Ook Google kwam met een verklaring naar buiten: “Dit is een standaardpraktijk in de gezondheidszorg”. Ze benadrukken dat in het kader van deze regeling de gegevens van Ascencion niet voor anderen doeleinden worden gebruikt dan voor het leveren van de diensten die ze in het kader van de overeenkomst aanbieden. “Patiëntengegevens kunnen en zullen niet gemengd worden met de consumentengegevens van Google”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business