Nieuws

Moederbedrijf TikTok start mogelijk in december al met muziekstreamingdienst

De geruchten lopen al langer dat ByteDance werkt aan een muziekstreamingdienst. Die zou er volgens Financial Times wel eens sneller dan verwacht kunnen komen.

TikTok is één van de snelst opkomende sociale mediaplatformen van de voorbije jaren. Het bestaat nog maar sinds 2016, maar kan met ondertussen al meer dan een miljard gebruikers zijn voet al schaamteloos naast de andere grote socialemedia-applicaties zetten. Het slaagt er vooral sterk in om bij jongere generaties zieltjes te winnen.

ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van TikTok, plukt daar sterk de vruchten van. Het bedrijf is overigens razend ambitieus. Al enkele maanden lopen de geruchten dat ze plannen hebben om een nieuwe markt te veroveren: muziekstreaming.

De derde hond?

Volgens Financial Times wil ByteDance volgende maand al starten met de uitrol van het nieuwe platform (waarvan de naam voorlopig nog een mysterie blijkt). Ze zullen op eerder kleinere schaal van start gaan in landen als Brazilië, India en Indonesië. Hier is het marktaandeel van de grootmachten in de industrie Spotify en Apple Music wat kleiner. In India zou ByteDance al akkoorden hebben met belangrijke platenindustrieën. Om een uitrol in de Verenigde Staten en Europa mogelijk te maken, is ByteDance nog volop bezig met onderhandelingen met grote platenlabels als Sony, Universal en Warner. Die zullen ze echt wel nodig hebben, willen ze de strijd kunnen aangaan met Spotify en Apple Music.

ByteDance wil zijn platform vooral als een goedkoper alternatief positioneren. Gebruikers kunnen videoclips doorzoeken om een afspeellijst samen te stellen of te delen met vrienden. Op zich is een streamingdienst zeker geen onlogische uitbreiding van wat ByteDance al doet. TikTok steunt immers sterk op muzikale content. Het platform is groot geworden door de vele korte clips die gebruikers delen waarin ze een stukje uit een bekend nummer playbacken. ByteDance hoopt dan ook dat de vele gebruikers van TikTok zullen overstappen naar hun muziekstreamingdienst.

Controverse

Toch zal ByteDance in zijn veroveringstocht van de muziekindustrie flinke obstakels moeten overwinnen. Zoals het tegenwoordig elk Chinees bedrijf overkomt, wordt het met enige argwaan bekeken door de Amerikaanse regering. Die verdenkt ByteDance ervan nauwe banden te hebben met de Chinese overheid, wat TikTok een platform voor spionage zou maken. Het is wel ontzettend populair bij Amerikaanse jongeren. Maar we hebben gezien voor onder andere Huawei-smartphones dat een njet van Trump grote gevolgen kan hebben op het marktaandeel in Amerika en Europa.

Links delen

Ook over TikTok valt nog wat nieuws te melden. Het platform test een nieuwe functie die gebruikers in staat stelt in hun content links te delen naar hun profielen. Die functie kan voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden interessant zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business