De afgelopen dagen hebben we 20 routers getest van 79 euro tot 449 euro. Wat blijkt? Een groter wifibereik koop je niet. Welkom in de magische, duistere wereld van wifi.

De Zuid-Koreaanse smartphonebouwer lijkt zijn achterstand op vlak van camerakwaliteit te willen inhalen. Heel wat nieuwe camerafuncties zijn in de maak.

Apple en Google voeren al enkele jaren een hevige strijd om de beste smartphonecamera te creëren. De beeldscherpte en -kwaliteit bij de meest iPhones en Pixel-smartphone is werkelijk indrukwekkend. Samsung lijkt als andere grote speler met hun camera’s toch wat achterop te zijn geraakt. Camera’s van Samsung-smartphones kunnen toch zelden de kwaliteit van Apple en Google evenaren. Maar we mogen in de nabije toekomst daar verandering in verwachten.

We zijn hier een beetje aan het speculeren, want veel meer dan geruchten hebben we voorlopig niet. Een gerucht dat al langer de ronde doet, is dat toekomstige Samsung-smartphones in staat zullen zijn video’s te maken met 8K-beeldkwaliteit en een frequentie van 30 fps (beelden per seconde). Iemand van XDA Developers, een nieuwssite en discussieforum voor alle nieuwtjes in de smartphone-industrie, wakkert de geruchtenmolen nog wat verder aan. In een stuk code van de meest recente camera-applicatie van Samsung vond hij enkele nieuwe toekomstige camerafuncties.

Vier functies

In totaal werden er verwijzingen naar vier nieuwe en interessante camerafuncties blootgelegd. Een eerste die besproken wordt is ‘Director’s View’. Dit is een videofunctie waarbij je de mogelijkheid hebt om te filmen met verschillende camerasensoren tegelijk. Door simpelweg links of rechts te drukken op het scherm kan je dan makkelijk wisselen tussen verschillende lenzen of afstanden.

Een tweede functie is ‘Simple Take Photo’. Dit moet een soort automatische foto- en filmfunctie worden. Je kan de camera instellen dat deze automatisch een reeks foto’s of korte video’s maakt. Dat kan dan nog gecombineerd worden met een verticale Panorama-modus om bijvoorbeeld hoge gebouwen goed op beeld te kunnen vastleggen. Als derde functie is er Night Hyperlapse, die doet vermoeden dat Samsung het mogelijk maakt om de nachtmodus met de hyperlapse modus te combineren, zodat hyperlapse video’s ookin het donker kunnen gemaakt worden.

Een laatste functie die men noemt, krijgt de naam ‘Custom Filter’. De naam doet vermoeden dat het een nieuwe filterfunctie is, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe die juist gaat werken. Op XDA beweert men dat je foto’s uit je galerij zal kunnen omvormen tot een filter. Maar of de functie dan de bewerkingen die je hebt uitgevoerd op de foto opslaat of de camera-instellingen waarmee je de foto genomen hebt, daar hebben we nog het gissen naar.

Sowieso zijn alle camerafuncties die in dit artikel genoemd zijn nog pure speculatie. Dit alles moet nog door Samsung bevestigd worden. We wagen ons dan ook wijselijk niet aan een uitspraak vanaf wanneer al dit moois ook daadwerkelijk in een Samsung-smartphone zal ingebouwd zitten. Maar het is voor de Samsung-liefhebbers wel heel wat om naar uit te kijken!