CMO's zeggen misschien dat ze mobility in hun digitale-marketingmix toevoegen, maar velen hebben nog niet eens doelstellingen gedefinieerd. Wat moeten CMO's doen en hoe kunnen CIO's daarbij helpen?

Door vernieuwde richtlijnen rond het uitzenden van gameplay, zullen video’s met gewelddadige inhoud op YouTube minder snel een leeftijdsbeperking krijgen.

YouTube heeft op zijn supportblog een update gegeven rond de manier waarop het geweld in videogames wil modereren. Daarin maakt het duidelijk dat er sterker onderscheid moet gemaakt worden tussen echt geweld en fictief geweld. Video’s met gewelddadige inhoud vallen in principe buiten het huisreglement en worden doorgaans meteen verwijderd. YouTube wil daarmee dergelijke voorvallen vermijden zoals Facebook dit jaar meemaakte tijdens de aanslag in Churchill, dat daders van terroristische acties het kanaal zouden gebruiken om hun daden zichtbaarheid te geven. Om dezelfde redenen kan YouTube ook niet misbruikt worden om op te roepen tot haat en geweld.

Wanneer het gaat om geweld in films of televisieseries, is het natuurlijk een ander verhaal. Videoclips waarin fictief geweld te zien is, kunnen wel gewoon geüpload worden op YouTube. De algoritmen van YouTube moeten dan bepalen of de video geschikt is voor alle leeftijden. Indien niet, dan schrijft het huisreglement van YouTube voor dat er een leeftijdsbeperking van 18 jaar op de video moet gezet worden. Ben je ouder dan 18, dan zal je de waarschuwing ook nog wel bij de beschrijving van de video te zien krijgen. Maar al bij al zijn die regels best wel soepel: onderstaande clip uit de film Halloween 2018 – niet bepaald de meest zachtaardige film – kan wel gewoon door minderjarigen bekeken worden. Om maar een voorbeeld te geven.

Strenger voor games

Maar toch bleek de beoordeling veel strenger als het om video’s van games zou gaan. Heel veel streamers hebben ook op YouTube een eigen kanaal waar ze hun gameplay kunnen tonen. Tot grote frustratie merkten zij vaak op dat wanneer ze video’s van ‘gewelddadige’ games uploaden (denk maar aan games als Grand Theft Auto), deze vaak met een leeftijdsbeperking gemarkeerd werden. En dat is een slechte zaak voor hen. Niet enkel levert het hen een stuk minder views op omdat de video veel minder zichtbaar is, maar ook bepaalt het beleid van YouTube dat video’s met een leeftijdsbeperking niet in aanmerking komen voor advertentie-inkomsten.

Nu gaat YouTube in theorie videogames op dezelfde manier behandelen als films en series. Dat betekent dat gamingcontent veel minder snel die leeftijdsbeperking zal opgelegd krijgen dan nu. Er blijven nog wel enkele uitzonderingen. Wanneer het geweld ‘extreem en de voornaamste focus van de video’ is, dan zal deze nog steeds een leeftijdsbeperking krijgen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de beruchte ‘Fatalities’ van de Mortal Kombat-reeks, die elke editie weer een tikkeltje creatiever en bruter zijn. De richtlijnen rond echt geweld zullen niet aangepast worden.

Demonetizing

Toch blijven er nog heel wat bezorgdheden bij YouTube-gamers omtrent advertentie-inkomsten. Die blijven voor kleinere kanalen toch nog heel moeilijk om te bekomen. Dat is grotendeels ook het gevolg van het strenge beleid van YouTube rond gamingcontent. Bij gamers heerst de frustratie dat zij enkel inkomsten zullen krijgen als ze video’s maken over ‘familievriendelijke’ games. In een open brief op de blog van YouTube schrijft CEO Susan Wojcicki daar nu aan tegemoet te willen komen, en adverteerders die niet vies zijn van meer controversiële content in contact te brengen met gamers.