FTC

Meer dan achttien maanden na het Cambridge Analytica-schandaal bekend raakte, heeft de Amerikaanse federale handelscommissie nu officieel geoordeeld dat Cambridge Analytica zijn klanten opzettelijk om de tuin leidde met zijn datapraktijken.  

Advertentie

In juli beschuldigde de FTC Cambridge Analytica en diens CEO Alexander Nick en app-ontwikkelaar Aleksandr Kogan ervan dat ze de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers zouden hebben ontgonnen aan de hand van korte persoonlijkheidstestjes op Facebook. De hele zaak leidde ertoe dat zelfs Facebook-CEO Mark Zuckerberg zijn opwachting moest maken in het Amerikaanse Congres om zich te verantwoorden. De federale handelscommissie sprak de zaak met Nix en Kogan voor eens en voor altijd uit, en besliste vorige week vrijdag om de praktijken van Cambridge Analytica officieel als ‘misleidend’ te bestempelen.

Hoewel de uitspraak privacy-voorvechters tevreden zal stemmen, is het oordeel eerder symbolisch van aard. Cambridge Analytica vroeg namelijk kort na de bekendmaking van het schandaal zijn faillissement aan. De rechtbank merkte op dat Cambridge Analytica nooit officieel had gereageerd op de klachten of de officiële uitspraak.

Onder de voorwaarden van de uitspraak, moet Cambridge Analytica alle gegevens verwijderen die het ooit van Facebook-gebruikers heeft verzameld. Maar aangezien het hele bedrijf ondertussen al ontbonden is, lijken die uitspraken in het luchtledige op te gaan.