Nieuws

Duitse telecomprovider ‘Telefonica’ kiest Nokia en Huawei voor 5G-netwerk

5G is een werk van lange adem. In Duitsland wil provider Telefonica schot in de zaak brengen door Nokia en Huawei aan te duiden als leveranciers van hun apparatuur.

Nokia en Huawei hebben van de Duitse telecomprovider Telefonica de opdracht gekregen om het bedrijf te voorzien van een volwaardig 5G-netwerk. Het is een ultieme poging van de Duitse telefomprovider om schot in de 5G-zaak te krijgen en de relevante autoriteiten aan het werk te zetten.

5G in Duitsland

Dat het een werk van lange adem is dat weten we ondertussen. Ook in België werd de uitbouw van een 5G-netwerk een tijd geleden al op de lange baan geschoven. De beslissing die Telefonica Duitsland deze week heeft genomen komt midden in het verhitte debat waarbij Duitsland negatief advies krijgt om Huawei aan te stellen als leverancier van 5G-apparatuur, dat meldt Reuters vandaag.

Deze zet kan je dan minstens opmerkelijk noemen. Maar langs de andere kant is het begrijpelijk dat het bedrijf schot in de zaak wil. Een land als Duitsland kan immers niet achter lopen op vlak van vooruitgang en technologie.

Financieel

Ook financieel heeft Telefonica heel wat werk voor de boeg. Het bedrijf liet weten zijn dividenden voor 2019 met 37% te laten zakken om de 5G-rekening betaalbaar te kunnen houden. Alleen zo kan het voldoende investeren en op hetzelfde niveau komen als Deutsche Telekom en Vodafone.

Momenteel leeft het bedrijf in een soort onwetendheid aangezien er nog geen officiële 5G-licenties zijn uitgedeeld. Telefonica is samen met een paar andere providers één van de weinigen die aangeven te willen samenwerken met Huawei.

“We hopen de onwetendheid snel te kunnen weghalen en zien de verkoop van licenties graag zo snel mogelijk gebeuren.” – CEO, Markus Haas

In de praktijk

Op het eerste zicht lijkt het ook niet eenvoudig om twee leveranciers voor hetzelfde project aan te duiden. Langs de andere kant is het een mooi gebaar om zowel voor een Europese als Chinese leverancier te kiezen en zo water bij de wijn te doen. Volgens CEO Haas is het de bedoeling om het project in twee te knippen. Nokia en Huawei krijgen dus ieder 50% van het project voor zich.

Volgens Telefonica Duitsland zouden tegen eind 2021 alle grootsteden als Frankfurt, Berlijn, Hamburg, München en Keulen 5G moeten hebben. Tegen 2022 zouden alle Duitse steden een 5G-netwerk moeten hebben. Althans als alles goed verloopt natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business