facebook f8

Een dief kon aan de haal gaan met een harde schijf waar informatie over onder andere de bankrekening en het loon van Facebook-medewerkers opgeslagen was.


Dat Facebook niet altijd uitblinkt in het goed beveiligen van gebruikersdata, dat is spijtig genoeg een algemeen geweten feit. Maar ook als het op het bewaren van private informatie van hun eigen werknemers aankomt, gaat het bedrijf wel eens de mist in.

Want vrijdag lekte het vervelende nieuws uit dat een dief enkele bestanden heeft kunnen bekomen met persoonlijke informatie van zo’n 30.000 Facebook-medewerkers. Die waren opgeslagen op een harde schijf die een Facebook-medewerker van de HR-afdeling in zijn auto bewaarde. En net die auto werd uitgekozen voor een inbraak.

De inbraak zelf vond al bijna een maand geleden plaats op 17 november. Op 29 november stapte Facebook naar de politie om de diefstal aan te geven en een onderzoek te laten opstarten. Dat het nieuws nu pas is uitgekomen, komt omdat Facebook een interne mail verstuurde naar de werknemers die hinder kunnen ondervinden van de diefstal. Die mail kwam bij journalisten van Bloomberg terecht.


Financiële informatie

Op de harde schijf stonden bestanden met gegevens van rond de 29.000 mensen die voor Facebook werkten in 2018. De bestanden waren niet met een encryptiesleutel beveiligd waardoor de dief ze gegarandeerd heeft kunnen openen als hij/zij dat wil. De informatie die in de documenten stond: namen, bankrekeningnummers, nummers van de sociale zekerheid, het salaris en noem maar op.

Bij Facebook geeft men aan dat het onderzoek lopende is en dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de data voor slechte doeleinden gebruikt zijn. Ze gaan er vanuit dat het een impulsieve daad was en dat de dader, die tot op heden nog niet gevat is, niet de bewuste intentie had om informatie over Facebook-medewerkers te bekomen. Ze willen de gebruikers ook verzekeren dat er geen informatie van hen gestolen is.