Nieuws

Proximus bouwt glasvezelnetwerk uit in Kortrijk

Tegen 2021 wil de telecomprovider minstens 7000 woningen en bedrijven in de stad Kortrijk hebben aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Proximus heeft gisteren via een persbericht aangekondigd dat het begonnen is met de uitbouw van het glasvezelnetwerk in de West-Vlaamse stad Kortrijk. Glasvezel, ook wel ‘fiber’ genoemd, is een zeer fijne vezel gemaakt van glas die wordt toegepast in de telecommunicatie. Licht wordt gestuurd door lange vezels van optisch zeer helder glas om signalen betrouwbaar over grotere afstanden te sturen. Dat moet in de praktijk leiden tot stabieler en vooral veel sneller internet.

De uitbouw van het netwerk in het centrum is inmiddels zelfs al gestart. Tegen 2021 zouden 7000 woningen, waaronder 2000 nieuwbouwwoningen, en bedrijven moeten aangesloten zijn op het nieuwe netwerk. Enkele van de projecten bevinden zich aan Residentie Diepkaai en K-Tower Diksmuidekaai. De werkzaamheden zullen in nauw overleg met het stadsbestuur om de hinder voor de inwoners zo klein mogelijk te maken. De glasvezel zal waar mogelijk via gevelbevestiging geïnstalleerd worden in druk bewoonde zones, zodat slechts enkele voetpaden en straten zullen moeten opengebroken worden. Inwoners worden ingelicht via lokale infosessies, informatie in Proximuswinkels en een speciaal 0800-telefoonnummer.

Stroomversnelling

Eind 2016 kondigde Proximus aan drie miljard euro te willen investeren in de uitbouw van het glasvezelnetwerk in België, die zij willen uitspreiden over 10 jaar. Kortrijk is inmiddels de dertiende Belgische stad waar de uitbouw van het netwerk begonnen is. Het project lijkt stilaan in een stroomversnelling, want vorige maand nog werden de werkzaamheden in Luik opgestart. Naar eigen zeggen heeft Proximus de eerste projecten om woonhuizen op glasvezel aan te sluiten. Dat doen ze ook al in Aalst.

De concurrentie is nog wat voorzichtiger met het overschakelen naar glasvezel. Orange heeft voorlopig enkel nog maar een glasvezelnetwerk in Genk, maar wil binnenkort een project opstarten in Gent. Telenet lijkt de sprong voorlopig nog helemaal niet te zetten.

fiberkortrijkproximustelecomzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen