Nieuws

Apple stelt smarthome software HomeKit open voor ontwikkelaars

Via dit initiatief wil Apple de ontwikkeling van de open standaard voor smarthome apparaten een duwtje in de rug geven.

Gisteren werd het nieuws aangekondigd dat Apple, Google en Amazon samen willen werken aan nieuwe open standaard voor smarthome apparaten. Een zet die de integratie van smarthome apparaten in de maatschappij wel eens ontzettend zou kunnen bevorderen. De open standaard moet het mogelijk maken om de apparaten van de verschillende fabrikanten beter door elkaar te gebruiken. Eind volgend jaar zou het technisch kader daarvoor moeten afgerond zijn, zodat adoptie in 2021 kan beginnen.

Apple wil het project alvast een duwtje in de rug geven. Nog geen dag nadat het nieuws bekend raakte, kondigt het bedrijf aan dat het zijn softwareprogramma dat de apparaten doet draaien HomeKit als een open-source beschikbaar stelt. HomeKit is eveneens de applicatie die je op je iPhone moet downloaden om de apparaten mee te verbinden. Daarmee kunnen ontwikkelaars in principe vrij aan de slag met de software.

Toch niet helemaal open

Het woordje ‘in principe’ is hier wel belangrijk, want er hangen wel voorwaarden aan vast om met de software te kunnen experimenteren. Ontwikkelaars moeten zich inschrijven voor het Apple HomeKit MFI Program om toegang te krijgen tot de licenties van SmartHome. Dat kunnen zij wel doen zonder verdere verplichtingen achteraf. In 2017 al stelde Apple bepaalde delen van de software open voor ontwikkelaars om toestellen te bouwen met HomeKit (die dan wel via Apple verkocht moeten worden).

Het openstellen van HomeKit zal zeker helpen ter ontwikkeling van een nieuwe standaard. Maar het kan Apple ook helpen met de adoptie van HomeKit, die toch nog wat achterloopt in vergelijking met Google en Amazon. Hun toekomstige partners zijn op dit moment nog gewoon concurrenten. Bedrijven kunnen nu eerst vrij experimenteren met het programma zonder er meteen aan vast te hangen. Als je innovatieve ideeën hebt met HomeKit, kan je via deze GitHub-pagina toegang verkrijgen tot de open-source.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business