Nieuws

Google twee uur offline in Bulgarije, Turkije en Iran

Internetsurfers in deze landen konden gisteren twee uur lang geen gebruik maken van de zoekmachine. Het probleem is te wijten aan beschadigde glasvezelkabels.

Gisteren waren in grote delen van Bulgarije, Turkije en Iran grote problemen met de internetverbinding. De storing, die zo’n twee uur duurde, had invloed op heel wat websites. Zo was bijvoorbeeld ook Google even offline. Al waren bij Google de grootste problemen al wel na een half uur opgelost. Dat kwam omdat het internetproviders in de drie landen de raad gaf om via een andere server met Google te verbinden.

De kabel doorhakken

Ondertussen is al wat meer bekend geraakt over wat die storing veroorzaakte. Google geeft in een officieel statement de uitleg dat het probleem veroorzaakt werd door het kapotgaan van meerdere glasvezelkabels. Dat is lichtjes ironisch te noemen want glasvezel moet er juist voor zorgen dat internetverbindingen sneller en stabieler worden. Proximus is in België al enkele jaren bezig met zijn glasvezelnetwerk uit te bouwen, en heeft ondertussen al meer dan 10 steden aangesloten.

De analyse van Google wordt bevestigd door Sajdad Bonabi, de directeur van de belangrijkste aanbieder van telecominfrastructuur in Iran. Op hetzelfde moment zou zowel een kabel zijn doorgesneden die tussen Iran en Boekarest ligt, en één die zich op een lijn naar München bevond.

Wie of wat de kabel heeft doorgesneden, dat weten we nog niet. Vermoedelijk gaat het wel om een ongeval. Het valt wel eens voor dat internetkabels beschadigd geraken tijdens werkzaamheden. Maar dat twee kabels in een verschillend gebied op quasi hetzelfde moment doorgesneden worden, dat is wel hoogstens uitzonderlijk. Google gaat de situatie verder onderzoeken en wil ergens in de komende weken en gedetailleerd verslag uitbrengen.

fibergooglezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals