Nieuws

Google voegt nieuwe functie toe aan Chrome om media te beheren

Via een nieuwe functie in Google Chrome kan je alle actieve media binnen je openstaande tabbladen vanuit één punt controleren en beheren.

Als jij het type persoon bent die al snel heel wat tabbladen open heeft staan tijdens een surfsessie, kan je het wel eens voorhebben dat er plots ergens muziek of geluid vandaan komt. Dan moet je al die tabs beginnen doorbladeren om de boosdoener te zoeken en te kunnen afsluiten. Google heeft daar een nieuwe functie voor gevonden om dat vanuit één punt allemaal te beheren.

Sinds augustus met de M79-update werd deze functie al toegevoegd voor de Chrome-browser in Chromebooks. Onlangs kondigde Google op de Chromium blog aan dat de functie ook wordt toegevoegd aan de browser op Windows-, Mac- en Linux-toestellen. De blogpost werd gek genoeg snel verwijderd, maar onze collega’s van Ars Technica wisten tijdig een screenshot van de post op te slaan.

Waar komt dat geluid vandaan?

De functie wordt rechts bovenaan toegevoegd aan de taakbalk van Chrome, vlak naast de profielfoto van je Google-account. Als je er op klikt, dan wordt een menu geopend met de op dat moment actieve media en de bijhorende URL. Die kan je vanuit dit menu pauzeren of afsluiten zonder naar de juiste tab te moeten zoeken. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om door een afspeellijst te navigeren. De functie lijkt wat dat betreft hard op mediafunctie die al in Android zit, en is er in grote lijnen een browserversie van.

De functie wordt in fases uitgerold, maar er bestaat een manier om ze toch al aan te zetten. Kopieer de link chrome://flags/#global-media-controls in Chrome en zet de bovenste optie op ‘Enabled’. Als je dan op ‘Relaunch’ klikt, zou de functie moeten worden toegevoegd. Al wijst de praktijk voorlopig uit dat dit nog niet bij iedereen goed werkt. Ik ben er zelf nog niet in geslaagd deze functie te activeren. Vermoedelijk kan er ook wel iets gezocht worden achter het feit dat de Chromium post snel verwijderd werd. Gebruikers die de functie al uittesten, geven aan dat nog lang niet alle websites al volledige ondersteuning bieden aan de functie. Voor YouTube, dat niet toevallig in hetzelfde huis woont als Google, zou de functie al wel prima werken.

Zo zou de nieuwe media-functie er uit komen te zien. Afbeelding: Ars Technica

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business