Nieuws

Samsung QLED 8K eerste met officieel 8K-label

CES staat voor de deur en Samsung zal naar alle waarschijnlijkheid zijn eerste officiële 8K televisie onthullen voor het grote publiek.

Op 1 januari 2020 liet de Koreaanse elektronicagigant Samsung weten dat het actief samenwerkt met de 8K Association (8KA) om ervoor te zorgen dat de eerste officiële 8K labels voor Samsungtoestellen zijn.

Samsung QLED 8K

Hyogun Lee, topman bij Samsung Electronics laat weten dat de elektronicagigant zeer trots is om een van de eerste te zijn in een samenwerking met de 8KA. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat de consument gemakkelijk premium 8K-televisies kan onderscheiden van andere toestellen bij het maken van zijn aankoopbeslissingen. We hopen daarmee ook dat het 8KA logo hen daarbij zal helpen.”

Naast Samsung zullen ook verschillende andere giganten zoals LG hun toestellen laten ‘controleren’ door de 8KA. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat bedrijven niet zomaar in het rond gooien met een duur woord. Een 8K-tv heeft volgens de officiële vorwaarden een resolutie van 7680 x 4320 met een tophelderheid van meer dan 600 nits en ondersteuning voor HDMI 2.1 en HVEC.

IFA 2019

Nog niet zo lang geleden, op IFA 2019, liet LG duidelijk weten dat het niet eens was met de manier waarop Samsung een 8K tv specifieert. Volgens LG zou de Samsung QLED 8K niet voldoen aan de officiële 8K-normen en zou de resolutie lager zijn dan bij een échte 8K. Uiteraard vond LG toen dat zijn eigen 88Z9 OLED en LM99 LCD TV’s scherper waren en dichter bij het 8K-standaard stonden.

Opvallend: LG is geen lid van de 8K Association omdat het zich naar eigen zeggen wil houden aan de standaarden van de International Committee for Display Metrolog (ICDM). Het ICDM hanteert een andere manier om 8K displays van elkaar te onderscheiden en vast te stellen of een display al dan niet een 8K label kan dragen.

Discussie

Genoeg stof voor discussie, zo blijkt. Voor de consument is deze discussie echter wel belangrijk. Aangezien wij onze beslissing voor een groot deel maken op basis van de meegeleverde informatie en labels. Net zoals we doen bij de aankoop van een 4K display met het label van de UHD Alliance. Even belangrijk: het is niet de bedoeling dat organisaties als de 8KA worden bestuurd door de producenten zelf. Een officieel label moet worden uitgegeven door een onafhankelijke instantie.

Vanaf dinsdag 7 januari tot en met vrijdag 10 januari zal CES plaatsvinden in Las Vegas. Naar jaarlijkse gewoonte zullen heel wat elektronicagiganten hun laatste innovaties tonen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business