Nieuws

Studie waarschuwt voor apps met foutieve informatie over zelfdodingpreventie

De onderzoekers vonden apps met telefoonnummers van hulpdiensten die niet werkten, en veel hielden zich niet aan de wetenschappelijk bewezen strategieën voor zelfdodingpreventie.

In de Apple App Store en Play Store kunnen heel wat verschillende apps gedownload worden die gezondheidsadvies bevatten. Sommige apps richtten zich tot een groep bij wie de nood hoogst is: mensen met een zware depressie. Deze apps geven de gebruikers dan tips en relevante informatie over het bestrijden van een depressie, of bevatten informatie en contactgegevens over hulplijnen en -centra voor zelfdodingpreventie.

Voor sommigen kunnen dergelijke apps een extra hulpbron zijn. Soms kan iemand zich er comfortabeler bij voelen om in eerste instantie zelf online informatie op te zoeken dan er met zijn omgeving of een dokter over te spreken. Maar dan is het wel van belang dat de aangeboden informatie volledig en correct is. Onderzoekers analyseerden 69 apps die zich richten tot mensen met een depressie of zelfdodingneigingen, en die informatie over zelfdodingpreventie bevatten. En daaruit kwam de onrustwekkende conclusie dat lang niet alle apps zich aan de regels houden.

Zes strategieën

Om de effectiviteit van de apps te evalueren, werd onderzocht hoeveel van de zes wetenschappelijk onderbouwde strategieën voor zelfdodingpreventie in de apps aanwezig waren. Dat houdt onder meer in het tracken van zelfdodinggedachten, hulp bij het opstellen van een preventieplan, het aanbevelen van activiteiten die iemands gedachten kunnen verzetten, en het bevatten van relevantie informatie over de risico’s van zelfdoding, contactgegevens van hulpcentra en noodlijnen.

Slechts 7% van de onderzochte apps hield zich aan die zes strategieën op een volledig correcte manier. Ook bevatten maar 46 van die apps de telefoonnummers van noodlijnen. Maar wellicht nog erger was het feit dat in 6 apps foutieve telefoonnummers van dergelijke noodlijnen werden gevonden. De onderzoekers waren niet helemaal verbaasd aangezien veel apps met gezondheidsinformatie zich niet aan wetenschappelijke standaarden houden, maar vinden het onverantwoord dat het ook in een context van zelfdodingpreventie gebeurt. Iemand die dringend nood heeft aan een gesprek naar een niet werkend telefoonnummer verwijzen, kan ernstige gevolgen hebben.

The Verge bracht inmiddels ook zowel Apple als Google op de hoogte van de resultaten van het onderzoek. Huisregels van App Store luiden dat apps met foutieve medische informatie nagekeken worden door Apple. Google stelt zelfs expliciet dat ze verboden zijn in Play Store. Beide bedrijven reageerden nog niet op het nieuws.

Twijfelachtig effect

De onderzoekers stellen ook dat het moeilijk te onderzoeken is hoe effectief zo’n app daadwerkelijk is, ook al doen ze in principe wel alles volgens het boekje. Strategieën voor zelfdoding werden onderzocht in een klinische context, en dat maakt het niet evident deze naar een digitale context om te zetten. Het blijft dan ook altijd beter om professionele hulp te zoeken bij een depressie, en niet te vertrouwen op een gratis te downloaden applicatie.

In België is het nummer van het zelfmoordpreventiecentrum 1813, dat 24/7 beschikbaar. Op de website kan je ook meer informatie vinden over hoe met gedachten van zelfdoding of het verwerken van een zelfdoding in de persoonlijke kring om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business