Samsung

De totale verkoopcijfers kwamen op 6,7 miljoen smartphones te staan, waar er door Samsung aanvankelijk op 4 miljoen werd gerekend.

2019 is om verschillende redenen niet het jaar van 5G kunnen worden. Omwille van het vele politieke getouwtrek tussen de Verenigde Staten en China, is de installatie van 5G netwerken in veel landen zwaar vertraagd geweest. Dat heeft zich ook laten merken in de smartphonemarkt. Er zijn vandaag de dag nauwelijks smartphonemodellen die 5G ondersteunen. Eind vorig jaar zagen we stilaan toch de installatie van 5G netwerken in Azië en enkele Amerikaanse steden.

Dat deed Samsung er toch toe aan zetten een voorzichtige sprong te maken naar 5G in enkele van de high-end modellen, zoals de Galaxy S10 5G en Note 10 Plus 5G. Samsung maakte gisteren de verkoopcijfers bekend van die smartphones. En die zijn hoger dan verwacht werd: in totaal 6,7 miljoen smartphones van beide modellen te samen. Geen al te hoog aantal, wat gezien het beperkte draagvlak voor 5G ook vrij begrijpelijk is. Maar toch rekende Samsung niet op meer dan 4 miljoen verkochte stuks, en had het begin september nog maar 2 miljoen smartphones met 5G ondersteuning verkocht. Daarmee is Samsung met 53,9% ook absolute marktleiders binnen smartphones met 5G.

Interessant jaar

De verdere introductie van 5G in de smartphonemarkt, zal een interessante ontwikkeling worden om te volgen in 2020. Kan de grote doorbraak dit jaar dan wel plaatsvinden? Zonder ons aan grote uitspraken te wagen, zijn er toch enkele aanwijzingen dat het dit jaar dan wel eens zou kunnen gebeuren. Langs technische kant ontwikkelde Qualcomm een nieuwe Snapdragon 865 processor, die ondersteuning voor 5G quasi verplicht zal maken voor elke high-end smartphone die op Android functioneert. Als ook de politiek kan volgen en het aantal 5G netwerken wereldwijd toeneemt, zal ook de consument meer bereid zijn te investeren in smartphones met 5G ondersteuning.

Zo zal Samsung bij de release van de nieuwe generatie Galaxy S11-smartphones niet meer genoodzaakt zijn om een apart 5G-model uit te brengen zoals bij de S10, maar kan in principe elke smartphone 5G ondersteunen. Dat gaat ongetwijfeld de verkoopcijfers doen stijgen. Maar het marktaandeel zou wel kunnen dalen omdat ook de concurrentie meer smartphones met 5G ondersteuning kan produceren. Zo wordt vermoeden dat de nieuwste iPhone 12 van Apple eveneens 5G zal ondersteunen.