Nieuws

Heeft NASA een bewoonbare planeet ontdekt?

Een telescoop van NASA heeft buiten ons zonnestelsel een planeet ontdekt die ongeveer even groot is als de aarde en in een ‘bewoonbare’ zone ligt.

NASA heeft vannacht via een tweet meegedeeld dat het een mogelijk bewoonbare planeet heeft ontdekt in een zonnestel dat buiten ons zonnestelsel ligt. Die ontdekking werd gedaan door TESS, volledig genaamd Transiting Exoplanet Surveillance Satellite. Die werd in de zomer van 2018 gelanceerd en bevat de meest krachtige telescoop tot nu toe ontwikkeld. Met die telescoop schuimt TESS delen van het heelal af die tot maximaal 300 lichtjaren (een afstandsmaat gebruikt om de afstand die licht in een jaar aflegt uit te drukken) van de aarde verwijderd zijn.

Na goed anderhalf jaar heeft TESS een mogelijk baanbrekende ontdekking gedaan. In de buurt van een rode ster genaamd TOI 700, die weinig licht uitstraalt en daardoor zeer moeilijk waarneembaar is, werd een planeet gevonden die mogelijk bewoonbaar is. Het gaat om de planeet met de naam TOI 700d. Die is op ongeveer 100 lichtjaar van ons verwijderd. Om dat via een hypothetisch scenario voor te stellen: wie vanop deze planeet naar de aarde zou kijken, zou ooggetuige zijn van het einde van Wereldoorlog I.

Een nieuwe aarde?

TOI 700d is één van drie planeten die rond de ster zweeft. Ze is een beetje groter dan de aarde en zou 86 procent van de energie krijgen die de aarde van de zon krijgt. De planeet is al wat langer bekend, maar eerdere berekeningen gaven de planeet weinig kans op mogelijk leven. Echter bleken die berekeningen gebaseerd op een overschatting van de grootte en warmte van TOI 700. De fout is hersteld en herberekeningen tonen aan dat TOI 700d in een ‘bewoonbare’ zone woont. Dat maakt het een stuk meer aanneembaar dat deze planeet stromend water kan bevatten. Dat verhoogt de mogelijkheid dat de planeet bewoonbaar is. Met de Spitzer Space Telescope wil NASA meer informatie vergaren over de atmosfeer en de oppervlakte van de planeet.

Het computermodel dat de ‘bewoonbare’ zone rond de ster TOI 700 aanduidt. Afbeelding: NASA

Je leest het al: we moeten voorlopig nog in zeer voorzichtige termen spreken en schrijven. Het is namelijk nog veel te voorbarig om te stellen dat er effectief levende organismen zouden kunnen wonen op de planeet, laat staan dat die er daadwerkelijk zouden zijn.

Op basis van wat er al geweten is over de exoplaneet, ontwikkelden wetenschappers van NASA al wel predictieve computermodellen. Ze kunnen ook met zekerheid stellen dat de planeet volledig anders zal zijn dan de aarde. Dat komt omdat de planeet op een gelijkaardige manier rond de zon draait zoals de maan rond de aarde, met altijd dezelfde kant naar de ster gericht. Wolkenvorming en windpatronen kunnen daardoor volledig anders zijn.

De modellen beschrijven ook enkele verschillende scenario’s. Er zijn scenario’s die de planeet voorstellen met een oceaan en een CO2-achtige atmosfeer. Andere modellen stellen de planeet voor als één grote landmassa zonder wolken. De wetenschappers hopen dat de technologie ooit in staat zal zijn om echte beelden te maken van de planeet, zodat die kunnen vergeleken worden met de computermodellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business