Nieuws

Fraudeurs doen zich voor als Card Stop om bankgegevens te stelen

Febelfin en Worldline waarschuwen voor een phisingpoging waarbij fraudeurs zich als Card Stop voordoen om aan je bankgegevens te komen.

Er circuleren al enkele dagen valse sms’en die naar nietsvermoedende mensen worden gestuurd in naam van Card Stop. Dat is het nummer waar je naar belt als je je bankkaart zou kwijtspelen en je wil deze laten blokkeren. Deze sms’en bevatten de boodschap dat je bankkaart verlopen is en deze zal geblokkeerd worden. Om dat te voorkomen, moet je jezelf met je bankkaart- en rekeninggegevens inloggen op een link.

Febelbin, de federatie van Belgische banken en Worldline, beheerder van Card Stop, waarschuwen dat dit een procedure is die door geen enkele bank zou gehanteerd worden. De sms voldoet dan ook aan alle klassieke kenmerken van een phishing-sms. De dreiging is niet meer dan blufpoker om je via de link te laten inloggen. Als je dat doet, zijn de fraudeurs in bezit van je bankgegevens, wat nare gevolgen kan hebben.

Indien je een dergelijke sms zou ontvangen, doe je daar best zo weinig mogelijk mee. Verwijder het bericht en blokkeer het nummer. Klik zeker niet op de link. Voer banktransacties ook alleen maar uit via vertrouwde kanalen die door de bank zelf worden aangeboden.

Stel dat je toch via de link zou ingelogd hebben, dan is het van belang om snel actie te ondernemen. Neem contact op met je bank en bel naar het officiële (!) nummer van Card Stop (070 344 344) om je kaar tijdig te blokkeren. Verander de wachtwoorden van je accounts en je pincode. Doe aangifte bij de politie als je bankrekening geplunderd zou zijn.

ING

Langs deze wil ik de kans aangrijpen om je te verwittigen van een andere phishing-sms waar ik onlangs zelf te maken mee kreeg. Toen werd ik zogezegd door ING gecontacteerd dat mijn bankrekening zou geblokkeerd worden tenzij ik mezelf via een gegeven link zou inloggen. Moest dit bericht in je inbox belanden (ook in naam van een andere bank), onthoud dan opnieuw dat een bank of financiële instelling nooit via sms, mail of sociale media om je inloggegevens zou vragen!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business