Nieuws

Iran verklaart cyberoorlog aan Amerika

Iran dreigde met wraak voor het doden van de generaal, en heeft die al genomen in de vorm van een cyberaanval. Is een cyberoorlog in de maak?

De Amerikaanse raketaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven kwam, zindert nog volop na. De ayatollah van Iran Ali Khamenei, die als religieuze leider in praktijk meer macht heeft dan de president, verzekerde dat de dood van zijn generaal zou gewroken worden. Doemscenario’s over mogelijke aanslagen doken op, maar in feite zijn de eerste tegenmaatregelen al genomen door het Iraanse leger.

Iran lijkt het namelijk niet een open oorlog met de Verenigde Staten te willen riskeren en gooit het over een andere boeg: cyberaanvallen. Een eerste vond dit weekend al plaats, slechts enkele dagen na de dood van Soleimani. De website van de overheidsdienst Federal Depository Library werd getroffen. Wie zaterdag naar de website wilde surfen, kreeg een zwart scherm met een Arabische tekst te zien.

Uit een paar Engelstalige zinnen kon verstaan worden dat de aanval uitgevoerd werd door Iraanse hackers, en dat het slechts een demonstratie was van wat Iran op vlak van cyberoorlog kan verrichten. De boodschap werd nog kracht bijgezet van een foto van een bloedende Trump die een vuitslag krijgt.

De Iraanse hackers spreken klare taal. Afbeelding: VRT NWS

De oorlog breekt uit

Is een cyberoorlog tussen de Verenigde Staten en Iran in de maak? Volgens cybersecurity-expert Tim Cools wel, dat vertelde hij aan VRT NWS. Hoewel het nog niet uitgemaakt is dat deze aanval effectief is uitgevoerd in opdracht van het Iraanse leger en het dus evengoed om boze enkelingen kan gaan, zou het land daar zeker toe in staat zijn. Iran is namelijk al jarenlang aan het specialiseren in cyberoorlog, en heeft naast een militair leger ook een sterk uitgebouwd cyberleger, waar ook veel militairen voor werken. Iran wist eerder in 2011 en 2013 al websites van Amerikaanse overheidsinstellingen succesvol aan te vallen.

Cyberaanvallen zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een nieuwe vorm van oorlogsvoering. Een cyberoorlog is een stuk efficiënter voor een staat omdat de daders moeilijk te achterhalen zijn. Overheden pompen ook meer geld in het financieren van externe hackergroepen, die vanuit het buitenland kunnen opereren. Zo kunnen overheden de schuld van zich afschuiven.

Je kan dat enigszins positief noemen aangezien een cyberaanval niet rechtstreeks leidt tot onnodig bloedvergieten. Maar met cyberaanvallen kan een land en zijn inwoners evengoed veel schade worden aangebracht. Cools denkt dat de Iraanse hackers zich wel eens tot energienetwerken in de Verenigde Staten kunnen richten, wat duizenden Amerikanen zonder stroom kan zetten.

Een reactie van de Verenigde Staten zan ongetwijfeld niet uitblijven. President Trump sprak de voorbije dagen grove taal richting Iran dat enige tegenmaatregelen niet zonder gevolgen zullen blijven. Hoewel de president zelf misschien minder doelde op cyberaanvallen, is het Amerikaanse leger daar meer dan voldoende toe uitgerust. Amerika heeft in het verleden ook al meerdere cyberaanvallen uitgevoerd om systemen van het Iraanse leger te blokkeren. Als beide landen het principe ‘actie-reactie’ hardnekkig willen hanteren, zijn we inderdaad vertrokken voor een eindeloos conflict.

 

Beveiligingcyberaanvalcybersecurityhackersiranpolitiekvszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals