Er geldt al weken een handelsverbod tussen de VS en China.

Daarmee hopen enkele Amerikaanse senatoren zijn gezworen vijand Huawei een stevige hak zetten in de 'race voor 5G'.

Advertentie

In de Verenigde Staten is een voorstel ter sprake gekomen om subsidies uit te trekken voor Amerikaanse bedrijven die 5G technologie kunnen ontwikkelen. Het plan daarachter is Huawei definitief te weren binnen de eigen landsgrenzen, maar vooral ook voorkomen dat Huawei de globale uitbouw van 5G infrastructuur in handen krijgt. En om dat doel te bereiken moet de Amerikaanse regering veel geld over hebben: een groep van zes senatoren uit de beide grote partijen oppert voor een subsidie van 1,25 miljard dollar uitgespreid over 10 jaar.

De Amerikaanse senatoren zijn zich er van bewust dat Huawei een serieuze voorsprong heeft op Amerikaanse bedrijven. Huawei is immers al lang bezig met het ontwikkelen van technologie die 5G kan ondersteunen. In de thuismarkt China heeft het al zijn imperium weten neer te zetten, maar Huawei heeft de ambitie om de globale marktleider te worden. Op dit moment zijn zij ook het bedrijf die 5G technologie het goedkoopst kunnen leveren aan andere landen.

Overheidssteun

Dat is natuurlijk wat de Amerikaanse regering kost wat kost wil voorkomen. De boycot ten aanzien van Huawei is al meer dan een half jaar aan de gang, en van enige toegifte is voorlopig geen sprake. De Amerikaanse regering legde zijn eigen bedrijven een verbod op om in zee te gaan met het Chinese bedrijf, en zet Europese landen onder druk om hetzelfde voorbeeld te volgen.

Maar een echt volwaardig alternatief voor Huawei is in de Westerse kringen nog niet opgestaan. Sony Ericsson werkt ook volop aan zijn eigen infrastructuur, maar is als leverancier een stuk duurder. Volgens de zes senatoren is het dringend tijd dat de Amerikaanse regering zich bewust is van de achterstand die ze hebben ten opzichte van hun rivaal. Daarvoor is overheidssteun noodzakelijk, omdat de landen die het probeert te overtuigen om niet met Huawei samen te werken in de toekomst zo een alternatief kan bieden. De perceptie leeft dat Huawei ook financieel en politiek gesteund word door de Chinese regering, al doet het bedrijf zelf alle moeite om enige banden met de Chinese regering te ontkennen.

De subsidie zou uiteenvallen in twee delen. 750 miljoen dollar moet worden uitgereikt aan de ontwikkeling van de technologie op Amerikaanse bodem, en de overige 500 miljoen aan multilaterale netwerken om de samenwerking met andere Westerse landen te verbeteren.

Kan jij de saga rond 5G nog volgen? Hier zetten we alles nog eens op een rijtje!