De aanstelling van Roh Tae-moon vindt plaats net voor de belangrijkste smartphonelanceringen van Samsung dit jaar.

Bloomberg heeft het nieuws gemeld dat er interne verschuivingen hebben plaatsgevonden bij Samsung. Koh Dong-Jin zal vanaf maandag plaats ruimen als CEO van de smartphonedivisie van Samsung en zal de leiding nemen over de IT en mobiele communicatiedivisie van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Dong-Jin was sinds 2015 de eindverantwoordelijke van de smartphones.

De logische vervanger van Dong-Jin heet Roh Tae-moon. De man heeft tientallen jaren ervaring als smartphoneontwikkelaar bij Samsung. Binnenin de smartphonedivisie van Samsung, nog steeds de belangrijkste binnen het bedrijf, heeft hij zeer hoog aanzien. Roh heeft de reputatie een uitstekend en innovatieve ingenieur te zijn met oog voor elk detail van een smartphone. Hij schijnt dan ook een zeer groot aandeel te worden toegewezen in het succes van de Galaxy smartphone- en tabletreeks.

Roh Tae-moon, de man die die smartphonedivisie van Samsung in goede banen moet leiden. Afbeelding: Samsung

Belangrijk jaar

Tae-moon zal meteen met heel wat uitdagingen geconfronteerd worden. Zijn aanstelling is aangekondigd minder dan een maand voor het Galaxy Unpacked evenement. Daar zal Samsung de Galaxy S20 voorstellen, de nieuwe flagship smartphone die Samsung op de markt brengt. Het evenement zal dus meteen ook de grote intrede zijn van Tae-moon als nieuwe CEO. Samsung klokte 2019 af als globale marktleider met een marktaandeel van om en bij de 20%, en die positie wil het uiteraard niet zomaar afstaan.

Daarnaast zijn er ook enkele nieuwe smartphonetrends die 2020 zullen kleuren, en waar Samsung met zijn naam en faam ook de toonaangevende speler in wil worden. Een voorbeeld daarvan zijn de vouwbare smartphones. De Galaxy Fold kende nog green grote doorbraak, maar de Galaxy Z Flip (zoals de smartphone vermoedelijk zal heten) moet dat wel doen. Daarnaast moet 2020 ook de grote doorbraak worden voor 5G smartphones, die Samsung ook al een tijd in huis heeft. Maar zoals altijd liggen de grote concurrenten Huawei en Apple op de loer, en zullen zij elke kans die Samsung hen biedt om aan hun marktaandeel te knabbelen maar al te graag grijpen.