De CEO van Snapchat Evan Spiegel blijkt een grote fan van TikTok te zijn. Hij is van overtuigd dat het nog maar een kwestie van tijd is vooraleer het Instagram voorbijsteekt.

CEO en stichter van de populaire socialmedia-applicatie Snapchat Evan Spiegel was te gast tijdens de Digital Life Design Conference dat plaatsvind in München. Tijdens een open vragenvuur kreeg Spiegel een vraag over TikTok. Hij gaf zonder enig aarzelen toe TikTok een geweldig platform te vinden, en verwacht dat het zeer binnenkort Instagram in populariteit zal voorbijsteken.

Die laatste stelling moeten we even duiden met wat cijfers. Instagram stond eind 2019 op de derde plaats als het aankomt op aantal dagelijkse gebruikers. De meest recente cijfers van Statista die eind oktober werden opgemaakt schatten dat getal op één miljard wereldwijd. Daarmee moet Instagram enkel nog het onaangenaakbare Facebook en YouTube voorlaten, die beide de kaap van 2 miljard halen. Zouden we chatapplicaties ook meetellen, dan moet Instagram ook Whatsapp, Facebook Messenger en WeChat nog voor zich dulden.

TikTok staat een paar plaatsen lager op de ranking met ongeveer 500.000 dagelijkse gebruikers. Maar dat zijn cijfers van drie maanden geleden. Gezien het razendsnelle tempo waarmee TikTok blijft groeien, is de kloof vandaag de dag wellicht veel kleiner. De app werd in 2019 ook 1,5 miljard keer gedownload.  Dat was meer dan Instagram, dat zijn groei veel meer ziet stabiliseren. Snapchat, de app van Spiegel, zit anno 2020 aan net meer dan 200 miljoen dagelijkse gebruikers.

Talenten tonen

Volgens Spiegel zal die snelle groei zich enkel verder zetten in 2020. TikTok zou namelijk anders zijn dan vele andere socialmediaplatformen. Op Facebook en Instagram staat status centraal. Mensen laten enkel de beste aspecten van zichzelf zien en willen de indruk geven dat ze een perfect leven leiden.

Op TikTok daarentegen is het statusaspect veel minder belangrijk. Daar gaat het meer om het tonen van je talenten en kwaliteiten. Mensen hebben een bepaalde song of danspas geleerd, en delen daarvan een video met de wereld. Doordat de inhoud meer centraal staat dan de persoon, levert TikTok veel interessantere content waar mensen zich meer mee kunnen identificeren. Instagram voerde recent ook enkele aanpassingen door als het verbergen van likes of het aangeven van bewerkte content om ook de inhoud van de posts weer op te waarderen, maar dergelijke maatregelen zouden dus wel eens te laat kunnen zijn. Daartegenover staat wel dat TikTok onderzocht wordt door de Amerikaanse veiligheidsdiensten voor spionage, en de Amerikaanse overheid de app probeert te verbannen in de Verenigde Staten.

Evan Spiegel, stichter en CEO van Snapchat.