Nieuws

Uber start met zelfrijdende wagens in Washington

De zelfrijdende wagens zullen nog wel door een menselijke chauffeur bestuurd worden.

Uber zal binnenkort beginnen met het laten rondrijden van zelfrijdende wagens in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Het kadert in een testproject van Uber dat ondertussen al meer dan twee jaar loopt en uitgespreid is over 5 steden in Amerika en Canada. Het is niet de bedoeling dat de wagens ook effectief autonoom zullen rijden. Er zal altijd een menselijke chauffeur aan het stuur zitten die de wagen ook zal besturen. Uber wil eerst grondig de technologie testen, alvorens een aanvraag in te leveren om zelfrijdende wagens te reguleren.

Voorzichtige aanpak

Dat Uber zo voorzichtig is met de implementatie van zelfrijdende wagens heeft een meer dan goede reden. Uber experimenteert al enkele jaren met deze technologie. Maar in 2018 sloeg het noodlot toe in het stadje Tempe in de staat Arizona. Toen kwam een zelfrijdende wagen van het transportbedrijf in botsing met een 49-jarige vrouw die met haar fiets de straat overstak. De vrouw overleed achteraf aan haar verwondingen.

Het onderzoek van dat ongeval werd nog maar begin november afgesloten door de National Transportation Safety Board, het Amerikaanse ministerie voor Verkeersveiligheid zeg maar. Uit dat onderzoek bleek dat de bestuurster op haar smartphone televisie aan het kijken was en volledig vertrouwde op de technologie. Hoewel er dus duidelijk sprake is van een menselijke fout die aan de basis van het ongeval lag, ging ook Uber niet voorruit. De technologie liet het immers op een cruciaal moment afweten en de wagen detecteerde de fietser pas een seconde voor de fatale crash.

Door dat ongeval stopte Uber voor de rest van 2018 met tests. Pas begin 2019 werd een nieuw project opgestart in Pittsburgh. In die stad is het hoofdkwartier gevestigd van de Advanced Technologies Group van Uber die de leiding hebben over het project. Testprojecten werden ook opgestart in San Francisco, Dallas en Toronto, maar in deze steden gaat het ook om het verzamelen van onderzoekdata. Pittsburgh blijft de enige stad waar Uber toestemming heeft om zelfrijdende wagens autonoom te laten rondrijden. Daar zal het de XC90 SUV van Volvo binnenkort laten rondrijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business