Via een nieuwe functie zal je binnenkort Google Translate speeches of lezingen in real-time voor je laten vertalen.

Dat Google Translate steeds beter wordt, dat zal je vast al gemerkt hebben. Ook in 2020 zal Google blijven werken aan nieuwe functionaliteiten om zijn vertaalapplicatie gebruiksvriendelijker te maken, zodat die in allerhande dagelijkse situaties kan worden toegepast.

Het is al een tijdje mogelijk om via Google Translate een heus gesprek te voeren met iemand zonder elkaars moedertaal te begrijpen. In Google Translate kan je via de live audio functie je zinnen inspreken, en die worden dan in de taal van je gesprekspartner vertaald. Nog net op het einde van 2019 kreeg Google Assistant ook een vertaalfunctie die vooral bedoeld was om reizigers bij te staan in zeer typische vakantiesituaties.

Voor conversaties over eenvoudige onderwerpen werkt dat overigens meer dan prima, en zelfs internetverbinding is daarvoor niet meer noodzakelijk. Maar nu werkt Google aan een functie voor als de onderwerpen mogelijk wat complexer en gespecialiseerder worden. Het gaat concreet om het vertalen van speeches of lezingen, die dan in real-time voor je vertaald worden terwijl de spreker het woord heeft.

Vreemde vertalingen

Die functie wordt op dit moment volop getest in drie talen: Spaans, Duits en Frans. Aangezien de functie nog in zijn testfase zit, kan je je nog niet aan een perfecte vertaling verwachten. Ook zal de functie nu enkel werken met internetverbinding. Door de functie veelvuldig te testen en te gebruiken, zullen de algoritmen zichzelf slimmer maken. Ze zullen woorden continu evalueren om er de best mogelijke vertaling voor te vinden, en hoe langer hoe meer ook de vertalingen aanpassen rekening houdend met context en punctuatie.

Er is nog geen exacte termijn vastgelegd voor vanaf wanneer de functie voor meerdere talen zal worden uitgerold. De bedoeling is volgens Engadget wel dat de functie er snel zal komen. Aanvankelijk zal de functie vermoedelijk ook eerst exclusief naar Android komen.

 

Gerelateerde artikelen

Workshop: Google Translate offline gebruiken

We gebruiken Google Translate vaak om stukjes tekst te vertalen tijden het surfen, maar met wat voorbereiding heb je zelfs geen internet nodig.