De smartphonefabrikanten ZTE en LG zijn de eerste grote namen die verstek geven voor MWC, om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken.

Op het einde van februari vindt jaarlijks het Mobile World Congress plaats in Barcelona. Die beurs is normaal gezien één van de grote hoogtepunten voor de smartphoneliefhebber. Veel van de toonaangevende spelers, vooral de Aziatische bedrijven, tekenen er immers present om hun nieuwste modellen te presenteren.

Echter lijkt de uitbraak van het coronavirus dit jaar wel eens een spelbreker te kunnen worden. ZTE heeft inmiddels al laten weten dat het zijn persconferentie zal afgelasten. Het Chinese bedrijf geeft daarvoor als officiële reden dat er praktische problemen opduiken met reisschema’s en visa, maar het valt niet uit te sluiten dat de globale paniek rond het virus mee zijn rol speelt.

Ook LG maakte gisteren bekend dat het niet aanwezig zal zijn op MWC. Zij geven als reden dat ze de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers en het grote publiek niet in het gedrang willen brengen. Zij verwijzen daarmee naar het advies van gezondheidsorganisaties die aanraden van voorlopig overbodige reizen en verplaatsingen uit te stellen. LG zal zelf evenementen organiseren om hun nieuwste producten voor te stellen.

MWC wordt niet afgelast

De afzegging van ZTE en LG zou wel geen verdere invloed hebben op de organisatie van MWC. De organisatoren lieten kort nadat ZTE zijn verstek gaf weten dat MWC gewoon zal doorgaan zoals gepland. Er zullen ook extra maatregelen genomen worden om de dreiging van overdraagbare ziektes zoals het coronavirus in te dammen. Er zal nog meer dan anders aandacht besteed worden aan hygiëne, en zowel aanwezigen als medewerkers op en rond het evenement zullen hierover geïnformeerd worden.

Bij schrijven van dit artikel ligt de besmettingstol van de ziekte op 24.560 mensen, waarvan nog steeds het overgrote deel uit China komt. De dodentol ligt voorlopig op 493, met ook hier maar twee dodelijke gevallen buiten China en nog geen enkele in Europa. Toch heeft het virus wel zijn weg naar België weten vinden. Gisteren raakte bekend dat een West-Vlaamse man die gerepatrieerd werd vanuit Wuhan, de Chinese stad waar de uitbraak begon, besmet is met het virus. Hij vertoont nog wel geen ziektesymptomen en wordt in quarantaine gehouden. Volgens medische experten is er dan ook nog geen reden tot paniek voor een grootschalige uitbraak in ons land.

De verspreiding van de ziekte kan live gevolg worden via dit dashboard van de Wereldgezondheidsorganisatie.