De nieuwe divisie genaamd Windows+ zou onder leiding komen te staan van Panos Panay, de uitvinder van de Microsoft Surface.


Er hebben gisteren heel wat bestuurlijke wijzigingen plaatsgevonden bij Microsoft. Dat meldde ZDNet, dat ook bij interne bronnen bij Microsoft bevestiging wist te vinden voor het nieuws. De verschuivingen vinden voornamelijk plaats binnen de ‘Experiences en Devices’ divisie van het bedrijf. Die is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van alle softwaretoepassingen en hardwareproducten van Microsoft. Hoofdverantwoordelijke voor deze afdeling is Rajesh Jha, die ook zetelt in de raad van bestuur.

De divisie die verantwoordelijk is voor de hardware en die van Windows zullen samengevoegd worden. Ze zullen onder leiding komen te staan van Panos Panay. Die naam zegt je misschien niets, maar hij is de bedenker van een uitvinding die je zeker kent: de Microsoft Surface. Paray zal nog wel onder supervisie van Jha blijven staan.

Doordat Windows nu geen aparte divisie meer vormt, moest er nog een nieuwe rol gevonden worden voor Joe Belfiore, die nu de hoofdverantwoordelijke was voor Windows. Hij zal de Office divisie gaan leiden. Daarnaast gaat Brian Macdonald, die de Teams divisie leidde, op pensioen. Hij wordt vervangen door Jeff Teper, die ook al aan de leiding staat van OneDrive en Sharepoint. De bestuurlijke veranderingen gaan vanaf 25 februari van kracht.


“Hiermee kunnen we de klantervaring van Windows verbeteren voor het hele PC ecosysteem” Panos Panay, Microsoft

Betere integratie tussen software en hardware

Maar terug naar de samenvoeging van Windows en Microsoft Surface, althans op bestuurlijk vlak. Want het is best wel een interessante beslissing die Microsoft neemt. Microsoft is al enkele jaren bezig met het integreren van Windows, Office-toepassingen en de Surface hardware. De aparte divisies samenvoegen tot één gezamenlijk geheel maakt dat proces gemakkelijker. In een interne mail die ZDNet wist te bekomen zegt Panay dat het Microsoft er toe in staat zal stellen om de langetermijnprojecten sneller te realiseren.

Het is maar de vraag of de professionele klanten van Microsoft er blij mee zullen zijn dat Windows en Surface nog onlosmakelijker met elkaar verbonden zullen worden. Niet iedereen was er even blij mee toen Microsoft in 2012 met de eerste Surface tablet de hardwaremarkt betrad. Microsoft motiveerde die beslissing als het onderzoeken van nieuwe markten voor Windows. Maar de Surface groeide al snel uit tot een zeer lucratieve business op zichzelf die Microsoft vier miljard per jaar zou opleveren.

ZDNet wist nog een pittig detail te melden over Panos Panay. Er werd in de wandelgangen gefluisterd dat hij al lang aasde op een verbeterde positie binnen Microsoft. Hij zou zelfs al gedreigd hebben met een overgang naar Apple. Maar deze verhalen zijn nooit bevestigd geweest.

Panos Panay. Afbeelding: AP