MWC 2019 - 1

Het blijft afzeggingen regenen voor MWC uit angst voor het coronavirus. De organisatie verstrengt ook de voorzorgsmaatregelen.

UPDATE: Dat Samsung niet zou opdagen tijdens MWC, mag inmiddels als een gerucht worden afgedaan. Een woordvoerder van Samsung liet onze redactie weten dat Samsung zeker aanwezig zal zijn tijdens de beurs.

Vorige week waren LG en ZTE de eerste smartphonefabrikanten die verstek gaven voor het Mobile World Congress, dat over twee weken plaats vindt in Barcelona. Waar ZTE de beslissing verklaarde als een gevolg van praktische belemmeringen, legde LG de reden uitdrukkelijker bij het coronavirus gelegd. De Zuid-Koreaanse smartphonebouwer wil zijn medewerkers niet onnodig in gevaar brengen, zo luidde het.

Ondertussen zijn LG en ZTE al niet meer de enige die hebben afgezegd voor MWC. Nvidia, producent van de computerchips, deed dat inmiddels ook. Ook e-commercegigant Amazon maakte gisterenavond bekend dat ze liever geen delegatie naar MWC laten afreizen. Aan CNET vertelde een woordvoerder van Amazon dat de paniek rond het virus de reden is voor het verstek.

Volgens geruchten zou Samsung wel eens de volgende kunnen zijn die afzegt. Samsung houdt deze week zelf een evenement in San Francisco om de Galaxy S20 en de Z Flip voor te stellen.

Voorzichtigheid troef

Het coronavirus is dus helaas een beetje een spelbreker voor MWC. Toch blijven de organisatoren GTSE verzekeren dat de beurs gewoon zal doorgaan zoals gepland. Er zullen wel strengere voorzorgmaatregelen worden genomen. Zo zullen er overal op de beurs punten voorzien worden waar gasten hun handen kunnen wassen en ontsmetten, en zal er ook in de informatie en communicatie worden gehamerd op hygiëne en het vermijden van fysiek contact.

Gisteren werd door GTSE gecommuniceerd dat mensen uit de Chinese provincie Hubei waar het virus uitbrak sowieso niet zullen worden toegelaten. Daarnaast moet iedereen kunnen aantonen dat het al minstens 14 dagen geleden is dat ze in China geweest zijn, en dat ze zeker niet in aanraking zijn gekomen met mogelijke besmette patiënten. Ook wordt hen gevraagd regelmatig hun temperatuur op te nemen tijdens de beurs, waar bedrijven als Oppo ook het materiaal voor zullen voorzien.

Het coronavirus heeft inmiddels al de kaap van 900 doden gerond. Daarmee heeft het meer slachtoffers gemaakt dan het SARS-virus, de laatste dodelijke epidemie in China. De teller van het aantal besmettingen staat op moment van publicatie op 40.547, al zou het aantal nieuwe besmettingen al wel enkele dagen stelselmatig aan het afnemen zijn.