Nieuws

Tesla start met installatie zonnepanelen in de VS

De Solarglass zonnepanelen van Tesla zijn al enkele jaren in ontwikkeling, en lijken nu eindelijk klaar voor installatie.

Al in 2016 kondigde Tesla voor het eerst de plannen aan dat het naast elektrische wagens ook wilde starten met de productie van zonnepanelen. Die zonnepanelen kregen de naam Solarglass. Een goed jaar later begon Tesla met het testen van de eerste prototypen, en vanaf dan konden de zonnepanelen zelfs al besteld worden. Daarna bleef het twee jaar redelijk stil rond Solarglass, tot Elon Musk in oktober verkondigde dat ze klaar waren voor productie.

Nog eens 4 maanden later heeft Tesla op Twitter aangekondigd dat de eerste installaties zullen starten in de Bay Area in San Francisco. Het hoofdkantoor van Tesla is eveneens gevestigd in de staat Californië. De zonnepanelen werden wel gebouwd in de Gigafabriek in New York, één van de twee grote fabrieken in de Verenigde Staten. Musk zal in april een open bedrijfsevenement organiseren in die fabriek om ze aan de pers en het publiek voor te stellen, dat ook een rondleiding zal krijgen in de fabriek.

Verdere uitbreiding moet snel volgen. Musk wil in geen tijd het aantal installaties optrekken tot 1000 daken per week. Daarna moeten China en Europa ook volgen. In China heeft Tesla ook zijn eigen Gigafabriek waar het de panelen lokaal zou kunnen produceren. In Europa is die fabriek aangekondigd, maar dat zal eerder voor 2021 zijn.

Onopvallend

De Solarglass zonnepanelen van Tesla zijn niet je typische zonnepanelen. Ze zijn geïntegreerd in het dak zelf, zodat ze er eigenlijk uitzien als een gewoon dak. Voorlopig is zwart de enige beschikbare kleur, maar dat zal naar de toekomst zeker uitgebreid worden om in te spelen op de Europese markt, waar het hebben van een zwart dak eerder atypisch is. Het is een bewuste keuze de panelen zo onopvallend mogelijk te maken en ze te laten opgaan in het straatbeeld.

De zonnepanelen worden besteld via de website van Tesla. Een prijsberekening komt daar voor een standaard dak van 2000 m2 en een verbruik van 10 kW uit op $42.5000, ofwel ongeveer €39.000. Door een fiscaal voordeel dat de Amerikaanse regering biedt, is de werkelijke prijs $33.950, ofwel €36.600. Ook in België bestaat er een wet dat 40% van de aanschafwaarde van de zonnepanelen kan ingegeven worden als belastingvermindering. Hoe dat de prijs voor Solarglass in België zal beïnvloeden, zullen we pas weten als de zonnepanelen effectief naar ons gebracht worden.

energieteslazakelijkzonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN