Nieuws

Update: Microsoft wil bedrijven verplichten om Bing te gebruiken

Voor zakelijke klanten verandert Microsoft de standaard ingestelde zoekmachine voor Chrome van Google naar Bing. Niet iedereen zit daar echt op te wachten.

Update: Microsoft zal van Bing dan toch niet de standaard zoekmachine gaan maken voor gebruikers van Office 365 Pro Plus. De beslissing komt er nadat veel gebruikers hun ongenoegen uitten over de wijziging. Admins kunnen er wel voor kiezen om de Bing-extensie manueel toe te voegen. 

Microsoft heeft aangekondigd dat het vanaf februari Bing als standaard zoekmachine zal instellen voor de browser Google Chrome. Die aanpassing zal komen met de installatie van Version 2002 van Office 365 Pro Plus. Office 365 Pro Plus is een uitgebreidere uitgave van de software Office 365 die gericht is naar bedrijven en de professionele klanten van Microsoft. De update wordt in februari uitgerold in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vanaf maart is ‘de rest van de wereld’ aan de beurt.

Microsoft wil ongetwijfeld het gebruik van zijn eigen zoekmachine Bing vergroten. Bing mag dan wel de tweede grootste zoekmachine zijn na het ongenaakbare Google, het marktaandeel komt nog niet boven de 2,5% uit. Het neemt nu wel de gedurfde beslissing om zijn klanten quasi te verplichten gebruik te maken van de zoekmachine in Chrome. Bing zal worden ingesteld als de standaard browser, en er zal ook automatisch een Microsoft Search for Bing extensie worden geïnstalleerd. Google wordt zowaar op zijn eigen terrein opzij geschoven. Google Chrome is natuurlijk met afstand de populairste browser.

Niet tevreden

Lang niet iedereen is tevreden met deze beslissing voor Microsoft. Op internetfora zoals Reddit en Github is al heel wat onvrede te lezen. De meeste tonen nog wel enig begrip voor het feit dat Microsoft zijn eigen browser probeert op te waarderen, maar het instellen van Bing als standaard zoekmachine zou nooit verplicht mogen worden. Een stuk van de vrije keuze wordt daarmee weggenomen. Bovendien is het nog maar de vraag hoe de Europese Unie deze maatregel in het kader van vrije mededinging zal beoordelen. Volgens die wetten moeten bedrijven concurrerende aanbieders altijd een eerlijke kans geven. Google, dat het zelf niet altijd zo nauw neemt met vrije mededinging, lijkt hier een koekje van eigen deeg gepresenteerd te krijgen.

Microsoft lijkt zich er wel zelf van bewust te zijn dat niet iedereen van de ene op de andere dag Google voor Bing zal willen vervangen. Het voorziet daarom zelf al enige achterpoortjes om aan Bing te ontsnappen. In de aankondiging van de update legt Microsoft uit hoe de extensie uit de update kan worden verwijderd. Daarvoor moet je een stukje van de XML van het update-bestand aanpassen. Die zal sowieso niet worden geïnstalleerd als Bing al de standaard zoekmachine is. Daarnaast zal ook de mogelijkheid worden voorzien om Bing opnieuw uit te schakelen als standaard zoekmachine. Een laatste redmiddel is het volledig verwijderen van Bing van je computer.

Office 365 ProPlus to change Chrome’s default search engine to Bing in upcoming update
by u/paulanerspezi in sysadmin

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business