hmd global nokia

Gaat de smartphonebeurs MWC dan toch definitief in het water vallen?

UPDATE (15u): Na ongeveer een uur vergaderen nam de organisatie de beslissing van de beurs (voorlopig?) nog niet af te lassen. De strenge voorzorgmaatregelen blijven wel van kracht.

De lijst van bedrijven die hebben afgezegd voor de smartphonebeurs MWC begint ondertussen indrukwekkend te worden: ZTE, LG, Nvidia, Amazon, Sony, Intel, Ericsson… Al 20 bedrijven zouden hebben afgezegd. Daar kwamen vandaag tot overmaat van ramp nog eens het Finse Nokia en het Japanse Rakuten bij. Sommige bedrijven lasten enkel hun persevenement af, anderen trekken zich zelfs volledig terug van het evenement.

Er is één grote spelbreker: het coronavirus. De angst om de globale uitbraak van de ziekte te versnellen, doet menig bedrijven twijfelen of naar Barcelona afzakken wel een verstandig idee is. Ze willen, enigszins begrijpelijk, de gezondheid van eigen werknemers en de aanwezigen op de beurs niet onnodig riskeren.

Crisisoverleg

De organisatoren van GTSE zijn tot dusver altijd heel duidelijk geweest dat het evenement, mits verstrengde hygiënemaatregelen, gewoon zou doorgaan. Maar deze laatste afzeggingen doen de organisatie nu toch twijfelen. Ondanks dat er ook zonder de afwezige bedrijven nog meer dan 2000 exposanten op de beurs zouden zijn, hebben er toch enkele grote namen afgehaakt. Die doen de aantrekkingskracht van het evenement toch wat afnemen.

Op dit eigenste moment is de organisatie een spoedoverleg aan het houden over het wel of niet doorgaan van het evenement. Normaal zou er tegen vrijdag een beslissing worden genomen, maar de burgemeester van L’Hospitalet de Llobregat, een wijk in Barcelona waar het evenement plaatsvindt, liet aan El País verstaan dat hij toch vandaag een beslissing wenst te horen.

Het zou dus zomaar kunnen dat het evenement niet doorgaat. Een mogelijkheid die nu wordt geopperd is dat het evenement verlaat wordt. Dan zouden de stands wel kunnen worden opgebouwd en blijven staan tot het evenement effectief plaatsvindt. Normaal zou MWC starten op 24 februari, en in het weekend daarvoor vinden de persconferenties plaats.

Van zodra er nieuws is over een definitieve beslissing, zal dit artikel worden aangevuld. Stay tuned!