Nieuws

Amerikaanse rechter bevriest JEDI-contract tussen Microsoft en Pentagon

Amazon diende een klacht in tegen de deal, en lijkt op zijn minst tijdelijk zijn gelijk te gaan halen.

Op 25 oktober werd het befaamde ‘JEDI’-contract van het Pentagon aan Microsoft toegekend. JEDI is de afkorting voor Joint Enterprise Defense Infrastructure. De deal houdt concreet in dat Microsoft Azure vaste partner wordt van het Amerikaanse leger voor de uitbouw en onderhoud van de cloudservers. Met het contract wordt een bedrag van 10 miljard dollar genoemd, een zeer lucratieve deal dus.

Amazon Web Services was de grote concurrent van Microsoft in de tweestrijd om het contract. Maar Amazon greep er dus naast. En dat heeft het nooit echt kunnen verkroppen. Het stapte daarom onlangs naar de rechtbank om het JEDI-contract aan te vechten.

Machtsmisbruik

Bij Amazon menen ze namelijk dat de toekenning van het contract niet op volledig objectieve basis zou gebeurd zijn. Ze wijzen daarbij heel uitdrukkelijk met de vinger naar Trump. Trump en Bezos zijn niet bepaald goede vrienden. De president heeft zich in het verleden al meermaals kritisch uitgesproken over de e-commercegigant. Bij Amazon overheerst dan ook de perceptie dat Trump minister van Defensie Mark Esper onder druk zou gezet hebben in zee te gaan met Microsoft. Dat is dan een geval van machtsmisbruik van de president. In december lekten enkele gevoelige documenten uit die die beschuldigingen kracht konden bijzetten.

Gisteren volgde in die rechtszaak een eerste uitspraak. Die geeft Amazon voorlopig wat het wil. Een rechter beval om de deal tussen Microsoft en Pentagon voorlopig te bevriezen. Daarnaast kan het recht krijgen op een schadevergoeding van 42 miljoen dollar als inderdaad zou blijken dat de toekenning onrechtmatig gebeurd is. Daarvoor moet het tegen 20 februari een kennisgeving indienen bij de rechtsbank, die Microsoft en Pentagon tegen 27 februari moeten beantwoorden.

Inmiddels was Microsoft al volop aan de voorbereidingen begonnen om de deal af te ronden. Zowel Microsoft en Pentagon reageren dan ook teleurgesteld op de uitspraak, maar zijn ervan overtuigd dat het verdere onderzoek zal uitwijzen dat er niet onrechtmatigs gebeurd is. Ze wijzen ook op het belang dat het leger beschikking heeft over de modernste technologieën.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business