Volgens bronnen zou Apple overwegen om zijn beleid ten aanzien van het blokkeren van externe apps te versoepelen.

Advertentie

Apple is om het zacht uit te drukken tot nu toe altijd nogal opdringerig geweest met het pushen van zijn eigen applicaties. Het ging zelfs zover dat het niet toeliet om bepaalde acties uit te voeren met een app die door een externe partij werd ontwikkeld. Zo werd je bij het klikken op een link of mailadres altijd doorverwezen naar Safari of Apple Mail. En ook voor bijvoorbeeld iMessage en Apple Music liet het maar weinig concurrentie. Dat leidt soms wel eens tot frustratie bij Apple-gebruikers, omdat externe apps soms nu eenmaal beter zijn dat wat Apple biedt.

Daar blijkt nu wel eens verandering in te kunnen komen. Bloomberg meldt dat Apple zijn beleid ten aanzien van die externe applicaties wil wijzigen. Zo zou het mogelijk worden om eindelijk apps die niet door Apple ontwikkeld zijn als standaard in te stellen. Denk maar aan veelgebruikte apps als Gmail, Google Maps en Spotify die Apple sinds 2008 al onderdrukt voor zijn eigen alternatieven.

Antitrust

Apple doet dat niet zomaar. Het werd immers in oktober vorig jaar op de vingers getikt door de Europese Commissie voor het verbreken van de antitrustwetgeving. Het beleid van Apple werd beoordeeld als een inbreuk op het recht van vrije mededinging, omdat externe apps geen kans kregen om door gebruikers ontdekt te worden. Die uitspraak kwam er na een aanklacht van Spotify. De Zweedse muziekstreaminggigant klaagde aan dat Apple tot 30% aan commissie vroeg op in-app aankopen voor apps die via de App Store gedownload werden.

Apple maakte daarop muziek via Spotify al beschikbaar via Siri, en zal dat nu ook doen voor apps als HomePod. Hoewel Apple er misschien het succes van zijn eigen applicaties mee in de voet schiet, kan de beslissing om zich meer open te stellen voor externe partijen op lange termijn goed uitpakken voor Apple. Het zal in ieder geval beter gewapend zijn moesten er nog aanklachten tegen het bedrijf komen. Daarnaast kan het ook helpen om de producten nog een stukje aantrekkelijker te maken. Veel Android-gebruikers vinden het juist een voordeel dat het systeem zo open is voor het downloaden en gebruiken van andere applicaties.