Mozilla viert de tiende verjaardag van Firefox met een "verjaardagseditie" van zijn browser. De nadruk in de nieuwe versie ligt op privacy.

Wordt de gamingbeurs het volgende grote technologie-evenement dat wordt verstoord door het coronavirus?

Zowel Sony als Facebook hebben bekend gemaakt dat ze hun aanwezigheid voor de gamingbeurs Game Developers Conference af. Dat zijn meteen twee grote namen die niet meer aanwezig zullen zijn. Concreet betekent het dat de PlayStation 5 en de nieuwe Oculus hun opwachting niet zullen maken.

Beide bedrijven geven als reden op de vrees rond het coronavirus, of 19-nCOV om de juiste wetenschappelijke benaming te noemen. Hoewel de piek in het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen stilaan lijkt af te nemen, achten Facebook en Sony de risico’s toch nog net iets te groot. Ook heel wat kleinere gamingstudio’s uit China hebben al afgezegd, of sturen een delegatie van Noord-Amerikaanse medewerkers. Volgens de organisatie van GDC zou het aantal afzeggingen voorlopig op 10 staan.

Online aankondiging

GDC is niet het eerste evenement waarvoor Sony Interactive Entertainment afzegt. Het zal ook niet aanwezig zijn tijdens de beurs PAX East die volgende week in Boston plaatsvindt. De PlayStation 5, die tijdens CES voor het eerst officieel werd aangekondigd, zal dus nog niet door de aanwezigen op deze beurs kunnen bewonderd worden. Sony werd ook verwacht enkele nieuwe games te presenteren, zoals Last of Us II dat in mei uitkomt. Het is nog niet geweten of Sony IE iets plaatsvervangend zal organiseren.

Dat plant Facebook wel te doen. Facebook Gaming zou normaal de laatste ontwikkelingen rond de VR-headset Oculus uit de doeken komen doen. Er komen in 2020 uiteraard weer heel wat nieuwe games uit voor de Oculus Quest. Facebook kondigde onlangs ook de Oculus Go aan. Deze VR-headset is wel eerder gericht naar een zakelijk publiek. Toch wil Facebook GDC ook niet helemaal overslaan. Het plant zijn aankondigingen digitaal te doen via een videoconferentie.

MWC all over again?

De afzegging van twee grote namen in de gamingindustrie zoals Sony en Facebook is natuurlijk een opdoffer voor de organisatie van GDC. Toch is die er van overtuigd dat de beurs gewoon kan doorgaan. De Amerikaanse overheid heeft strenge veiligheidsvoorwaarden opgelegd, en als daaraan voldaan wordt, is er volgens de organisatie geen enkel risico.

Wij moeten gelijk denken aan de smartphonebeurs MWC. De organisatie bleef toen ook lang volhouden dat het doorgaan van de beurs niet in gedrang kwam, maar na een reeks afzeggingen (waaronder ook Sony en Facebook) werd de beurs uiteindelijk toch afgelast. Het zal de komende dagen dus zeker afwachten worden of er nog grote namen afhaken. Zal het coronavirus opnieuw roet in het eten gooien?