Je wil tijdens je vakantie een oogje in het zeil houden thuis, maar een bewakingscamera vind je te duur? Dan kan je ook je webcam gebruiken.

Sony brengt nog dit jaar de Xperia 1 II en Xperia 10 II smartphones op de markt. Entertainmentwaarde en fotografische kracht staan centraal.

Advertentie

Tijdens een online persconferentie ter vervanging van die op het afgelaste Mobile World Congres, heeft Sony twee nieuwe modellen in de Xperia-lineup gelanceerd. Het gaat om het Xperia 1 II vlaggenschip en de Xperia 10 II. Waar deze eerste zijn voorganger zal opvolgen, brengt Sony met de 10 II een combinatie van het beste van de Xperia 10 en 10 Plus én meer. De Xperia 1 II moet de fotografische kracht van de professionele Sony systeemcamera’s naar de smartphone brengen terwijl de Xperia 10 II voor een hoogwaardige entertainmentervaring zal gaan zorgen.

Sony Xperia 1 II lifestyle

Sony Xperia 1 II: 20 foto’s per seconde, 4K HDR én 5G

Met de Xperia 1 II lanceert Sony een smartphone die opnieuw is voorzien van een 6,5-inch 4K HDR OLED-scherm met 21:9 CinemaWide aspectratio. Op het vlak van audio kan je genieten van een Hi-Res audio-ervaring, inclusief Dolby Atmos. Nieuw is de 360 Reality Audio hardwarecodering, die je luisterervaring moet doen aanvoelen als het bijwonen van een concert. Bovendien brengt Sony ook de hoofdtelefoonaansluiting terug naar de high-end Xperia-smartphones. Het toestel is voorzien van een 25 procent snellere Qualcomm Snapdragon 865 processor die wordt aangedreven door een batterij van 4000mAh, met voor het eerste ook draadloze oplaadmogelijkheden. Op de traditonele manier kan je tot 50 procent opladen in 30 minuten.

Professionele camera op zakformaat

Naast het 4K HDR OLED-scherm, wil Sony zich met de Xperia 1 II vooral onderscheiden op het vlak van de aanwezige cameratechnologie. Het deed hiervoor een beroep op de ingenieurs van de Sony Alpha-camera’s met verwisselbare lenzen, die momenteel de fotografiemarkt domineren. Het resultaat is een 12MP camera-setup met drie lenzen (inclusief een Zeiss-objectief om weerspiegelingen te beperken). Specifiek gaat het om lenzen met een brandpuntafstand van 16, 24 en 70 milimeter (ultra-wide angle, groothoek en tele).

De Xperia 1 II kan tot 20 beelden per seconde produceren en stelt tot 60 keer per seconde scherp om zo onderwerpen probleemloos te volgen. Uit de Sony a9 II camera werd ook de realtime Eye-AF-technologie overgezet, waarmee de Xperia 1 II ogen van mensen en dieren kan traceren en er op scherp stellen. De nieuwe Photography Pro App moet al deze nieuwe technologieën ondersteunen en een vertrouwde interface bieden voor gebruikers van Sony-camera’s. De Cinematography Pro App zal dan weer helpen bij het opnemen van 4K HDR-videoproducties.Sony Xperia 1 II camera

Gaming en entertainment

Dat de Xperia 1 II entertainmentliefhebbers kan bekoren is ondertussen duidelijk, maar ook gamers zullen de voordelen van deze smartphone kunnen ontdekken. Zo is er ondersteuning voor de DUALSHOCK4-controller van de PlayStation 4 en biedt de 21:9 ratio een breder speelveld in ondersteunde games (waaronder Fortnite). In de nieuwe Game Enhancer-app zullen gamers dan weer al hun games kunnen vinden, opnames maken, meldingen blokkeren en hun prestaties delen via sociale media.

 

De Sony Xperia 1 II is vanaf eind voorjaar 2020 verkrijgbaar in de Benelux. Het toestel is uitgerust met Android 10 en komt beschikbaar in zwart en paars. De Xperia 1 II zal 1199 euro kosten.

Sony Xperia 10 II: Budgetvriendelijk entertainment

Voor wie het allemaal wat minder mag zijn (of meer dan de op vriijdag aangekondigde Sony Xperia L4), komt Sony met de Xperia 10 II, de opvolger van de Xperia 10 en 10 Plus. De Xperia 10 II is voorzien van een 21:9 FHD OLED-scherm van 6 inch. Zo is de smartphone nog steeds ideaal voor entertainmenttoepassingen en kan je makkelijk multitasken door twee apps boven elkaar te plaatsen. Hiervoor kan je Side Sense gebruiken, dat er via een tik op de zijkant van de smartphone ook voor zorgt dat je makkelijk de telefoon met 1 hand kan bedienen. Net zoals de Xperia 1 II heeft dit model een voor-en achterkant van Gorilla Glass 6 en IP65/IP68 certificering voor waterdichtheid. Binnenin vind je een Qualcomm Snapdragon 665 processor, 4GB RAM en een batterij van 3600mAh. Muziekliefhebbers kunnen rekenen op High-Resolution en High-Resolution Wireless Audio voor een authentieke audio-ervaring. De Xperia 10 II heeft eveneens een 3,5 mm-aansluiting voor hoofdtelefoons.

Sony Xperia 10 II

Camera met 3 lenzen

De Xperia 10 II heeft een camerasysteem met drie lenzen: een 26mm groothoek (12MP), 52mm telefoto (8MP) en 16mm ultragroothoek (8MP). Deze moeten het dankzij de verbeterde kleurenreproductie mogelijk maken om eenvoudig scherpe foto’s te maken met vooraf vastgelegde instellingen. Zo is er een Food-, Portret- en Nachtmodus, om zelfs in omstandigheden met weinig licht beelden te maken. Ook biedt dit toestel 21:9-functies voor foto’s en video’s in 4K.

De Sony Xperia 10 II is vanaf het voorjaar van 2020 beschikbaar in de Benelux. Het toestel is uitgerust met Android 10 en is beschikbaar in de kleuren zwart en wit. De prijs komt op 369 euro.

Advertentie