Nieuws

Informatie die je op Facebook kan opvragen over adverteerders is onvolledig

De tool kwam er om een transparanter advertentiebeleid te voeren, maar blijkbaar houdt Facebook nog steeds informatie voor ons achter.

Sinds het Cambridge Analyticaschandaal, voerde Facebook in 2018 een overzicht toe aan je account met de data die het bedrijf al over jou verzameld heeft. Die data kan opgevraagd worden via je accountinstellingen. Daarna ga je door naar ‘Je Facebookgegevens’ en vervolgens ‘Mijn gegevens downloaden’. Je ziet een hele lijst aan verschillende data die over je zijn opgeslagen, van activiteit die je zelf hebt uitgevoerd tot informatie die externe bedrijven over je bezitten.

Het is vooral bij die laatste dat Facebook nog steeds de mist ingaat. Privacy International testte de functie ‘Advertenties en bedrijven’ uit. Daarmee kan je een lijst opvragen van advertentie-interesses, maar ook voor externe bedrijven waar je al contact mee hebt gehad, of die al eens lijst met je contactgegevens hebben geüpload. Privacy International kwam tot de conclusie dat deze onjuiste en onvolledige informatie bevat. De lijst meerdere keren opvragen gaf hen vaak verschillende resultaten met adverteerders die plots uit de lijst verdwenen.

Via ‘Je gegevens downloaden’ kan je informatie opvragen over adverteerders.

 

De lijst blijkt helaas wel niet volledig te zijn…

Activiteit buiten Facebook

Onlangs voegde Facebook aan de accountinformatie nog een sectie ‘Activiteit buiten Facebook’ toe. Dat is een overzicht van activiteiten op applicaties die gekoppeld zijn aan je Facebook-account. Dit overzicht kan je ook terugvinden binnen het menu ‘Je Facebook-gegevens’.  Daar zou je uitgebreide informatie moeten vinden van welke bedrijven jouw activiteit met Facebook delen. Je kan die activiteit in het menu ook wissen.

Maar je kan het al raden, ook voor deze tool claimt Privacy International dat ze onvolledige informatie biedt. Je krijgt enkel de naam van de bedrijven of apps te zien, maar niet welke activiteit ze exact delen met Facebook en wat er precies mee gedaan wordt. Ook is de informatie die Facebook geeft over deze data-uitwisseling nogal redelijk beperkt. Het toont ook aan dat we nooit exact weten wat er met onze data gebeurt, en we dit maar als een vaststaand gegeven moeten aanvaarden.

Hoewel Facebook zelf graag claimt dat het grote stappen heeft gezet in zijn privacybeleid sinds Cambridge Analytica, is nog maar eens bewezen dat het bedrijf nog heel veel stappen te zetten heeft vooraleer we kunnen spreken van een op zijn minst volledig transparant beleid.

‘Activiteit buiten Facebook’ geeft je informatie over apps die data met Facebook delen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business