De browser is je persoonlijke deur naar het web. Als je niet oppast, laat die deur ook ongenode gasten binnen op je computer. Met deze vijf extensies span je een muskietennet voor malware, cookies of scripts.

De nieuwste Snapdragon 865 chipset van Qualcomm is razendsnel, maar verplicht afnemers ervan om ook een 5G-modem te koppelen. Dit is ook bij IQOO het geval, maar het modem wordt alsnog achteraf uitgeschakeld.

De machtspositie van Qualcomm in het smartphonelandschap ontgaat menig consument wellicht, maar fabrikanten weten het maar al te goed; doordat andere fabrikanten simpelweg niet op kunnen tegen de chipsetfabrikant, kunnen bedrijven vaak niet anders dan een Snapdragon in hun smartphone stoppen. Daar is doorgaans niets mis mee, maar met de nieuwe Snapdragon 865 maakt Qualcomm het wel heel bont; deze high-end chipset kan niet zonder 5G-modem verschijnen.

IQOO smartphone met 5G-modem zonder 5G

Dat is leuk voor iedereen die 5G al kan gebruiken, maar het merendeel van de wereld beschikt nog niet over deze luxe. Bijkomend nadeel van deze verplichting is dat je wél gewoon voor deze overbodige extra mag betalen. Of we echter heel blij zijn met de oplossing van IQOO (via XDA), wagen we te betwijfelen. Dit relatief nieuwe merk van BBK Electronics (wat je kent van OnePlus, Oppo, Vivo en Realme) brengt in India de IQOO 3 uit met Snapdragon 865 met 4G-configuratie. Met 4G-configuratie wordt natuurlijk bedoeld dat het simpelweg de 5G-functionaliteit uitschakelt.

Dat IQOO ervoor kiest om geen telefoon met 5G-ondersteuning uit te brengen in India is enigszins begrijpelijk, aangezien de nieuwe netwerkcommunicatiestandaard nog verre van gereed is. Daarnaast sluiten fabrikanten wel een bepaalde banden uit bij smartphones om ze van een region lock te voorzien, of om ze goedkoper te maken. Dit alles is echter niet het geval bij de Snapdragon 865. Er is een extern modem aanwezig bij deze chip die zowel 4G- als 5G-connectiviteit herbergt.

Logica ontbreekt?

Wat de exacte logica achter deze zet van IQOO is? Wij hebben werkelijk geen idee. Wat het nog gekker maakt: er komt ook een IQOO 3 op de markt die wel 5G-ondersteuning biedt. Met exact dezelfde chipset welteverstaan. De 4G-versie komt met 8GB RAM en 128GB aan opslag voor ongeveer 515 dollar, en in een uitvoering met 8GB RAM en 256GB opslag voor plusminus 557 dollar. De 5G-variant krijgt 12GB RAM en 256GB opslag met een prijs van 626 dollar.

Je zou denken dat er iets van een motief moet zijn achter de gedachtegang van IQOO. Wellicht dat Qualcomm extra geld vraagt als men ook daadwerkelijk van hun 5G-ondersteuning gebruikmaakt? De tijd zal het (hopelijk) leren.