Black Friday 2019
10 euro korting op deze Logitech Slim Folio iPadhoes.

Door de toevoeging van dit toetsenbord beweegt de iPad Pro steeds meer in de richting van een klassieke laptop.

Advertentie

The Information beweert op basis van ‘betrouwbare bronnen’ dat Apple werkt aan een toetsenbord met touchpad voor de iPad. Diezelfde bronnen beweren dat de iPad Pro die op 31 maart uitkomt ook het eerste toestel zal zijn dat dit nieuwe toetsenbord heeft. Het toetsenbord zal als extra accessoire verkocht worden. Apple wenste zelf wel niet te reageren op de geruchten.

Indien de geruchten zouden kloppen, dan wil Apple de iPad duidelijk meer en meer positioneren als een volwaardig alternatief voor een laptop. Bij de initiële lancering van de eerste iPad werd die gepresenteerd als een toestel dat het beste van zowel een smartphone als een laptop combineert. Maar de iPad lijkt steeds meer de smartphone los te laten en in de richting van de laptop te bewegen. Daarmee beginnen ze ook in hetzelfde vaarwater te komen als de Macbooks.

Microsoft Surface

Volgens dezelfde bronnen zou er wel meer vraag zijn voor een additioneel toetsenbord voor de iPad bij consumenten. Externe bedrijven beginnen deze ook te ontwikkelen. Apple zou ook al enkele jaren met het idee spelen een toetsenbord voor de iPad te ontwikkelen. Het vroeg daar al patenten voor aan.

Apple lijkt het voorbeeld van Microsoft te willen volgen. De Surface tablets balanceren ook op een zeer dunne lijn tussen tablets en laptops. Gezien de Surface wel uitgroeide tot een succesvol product en de iPad wat achterblijft ten aanzien van de Macbook en de iPhone, kan het zijn dat Apple via een herpositionering de iPad wil opwaarderen.

Kannibalisatie

Niet enkel in hardware zullen de iPad en de Macbook meer op elkaar gaan lijken. Apple doet onderzoek naar computer chips, die het ook zelf wil gaan ontwikkelen, die voor alle toestellen dezelfde architectuur bevatten, en lanceerde ook een software tool voor ontwikkelaars om iPad apps ook compatibel te maken voor de iPhone en Macbook. Tegen 2021 zou Apple willen dat applicaties zo ontwikkeld worden dat ze compatibel zijn met de verschillende producten. Tim Cook heeft daarover ooit al eens gezegd dat Apple het risico op kannibalisatie moet durven nemen.

Volgens The Information is er nog wel een factor die er voor zou kunnen zorgen dat het toetsenbord er later dan voorzien komt. Je raadt het al, het coronavirus. De toetsenborden zouden gefabriceerd worden door het Taiwanese Foxconn Technology, dat ook verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de iPhone productie. Maar daar ligt de productie door een tijdelijke sluiting hopeloos achter.

De iPad Pro 2020, met of zonder toetsenbord? Afbeelding: iCulture
Advertentie