Nieuws

Starship raket van SpaceX explodeert tijdens test

Het zal nog eventjes duren vooraleer de Starship raket ons naar Mars zal kunnen brengen…

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft al bij al een goed slaagpercentage als het op test en testlanceringen aankomt, maar soms gaat het ook wel eens mis. En dat gebeurde bij een test van de Starship raket op vrij spectaculaire wijze. Die vond enkele dagen geleden plaats op het hoofdkwartier in Boca Chica, van waaruit de ontwikkeling van de raket geleid wordt.

Starship is de raket die SpaceX aan het bouwen is om mensen naar Mars te vervoeren. Het is een werkelijk kolossale stalen raket, die door medewerkers van SpaceX wel eens lachend ‘Big Fucking Rocket’ genoemd wordt. Maar hoe groot een raket ook moge zijn, aan de harde wetten van de fysica valt niet te ontsnappen.

De raket Starship, ook wel gekend als ‘Big Fucking Rocket’. Afbeelding: SpaceX

Boem!

Het prototype van de raket werd aan een druktest onderworpen. Amateurbeelden van de mislukte test verschenen al vrij snel op YouTube. Het ging meer bepaald om het prototype genaamd SN1. We weten ondertussen dat de raket zou bezweken zijn onder een te hoge cryogene druk. Die ontstond doordat één van de tanks van de raket gevuld was met vloeibaar stikstof.

Dat het prototype van de Starship raket nu volledig aan gort is, betekent niet dat SpaceX helemaal vanaf nul moet herbeginnen. Het bedrijf is wel slim en ervaren genoeg om te weten dat er een alternatief achter de hand moet gehouden worden. Daarom heeft SpaceX nog een tweede prototype van de Starship raket achter de hand, SN2. Die is SpaceX volop aan het afwerken, en de bedoeling is om daar binnenkort tests mee uit te voeren.

SpaceX kan in ieder geval de nodige lessen trekken uit de noodlottige afloop van SN1, om er voor te zorgen dat het SN2 beter vergaat. Het zal in ieder geval nog wel eventjes duren vooraleer we met een raket van SpaceX naar Mars zullen vliegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business