MacBook Air 2020

Dit keer geen spetterende presentatie, maar twee sobere persberichten. Zo onthult Apple haar nieuwe MacBook Air en iPad Pro.


Het zijn vreemde tijden, ook in de wereld van technologie. Het begon vorige maand al met de afgelasting van enkele grote tech-evenementen, waaronder het Mobile World Congress. Ondertussen zijn er nog tal van presentaties geannuleerd. Ook het Apple WWDC 2020 lijkt onzeker. Waar het bedrijf uit Cupertino doorgaans altijd wel een mooi evenement houdt om nieuwe producten te presenteren, brengt het vandaag via enkele (sobere) persberichten de wereld op de hoogte van een vernieuwde MacBook Air en iPad Pro.

Vernieuwde MacBook Air

De populaire MacBook Air heeft vandaag een opvolger mogen verwelkomen. Dé vraag der vragen was natuurlijk: houdt Apple vast aan het zeer omstreden vlindertoetsenbord? Deze toetsenbordtechnologie is in 2015 geïntroduceerd en bleek verre van bestand tegen vuil dat tussen het vlindermechanisme kwam. In 2019 verscheen er al een MacBook Pro zonder dit toetsenbordontwerp, en alle MacBook Air-fans kunnen nu ook hun product bestellen zonder dit mechanisme. In plaats daarvan maakt de MacBook Air gebruik van een Magic Keyboard.

Dit nieuw ontworpen schaarmechanisme zorgt voor een key travel van 1 mm, wat de typprestaties ten goede moet komen. De pijltjestoetsen zitten nu in de laptop verwerkt in de vorm van een omgekeerde ‘T’. Verder bestaat het apparaat uit 100 procent gerecycled aluminium. De 13 inch MacBook Air komt met een haarscherp Retina-display en is beschikbaar in de kleuren goud, zilver, en spacegrijs.


Onder de motorkap is er voor het eerst een quad-core processor beschikbaar bij de MacBook Air. Het gaat om een quad-core Intel Core i7-processor van de 10e generatie, geklokt op 1,2GHz en via TurboBoost te maximaliseren tot 3,8GHz. Dat is twee keer zo snel dan de vorige generatie. Grafische prestaties zijn eveneens 80 procent verbeterd (lees:sneller) dankzij de nieuwe Intel Iris Plus-graphics vergeleken met zijn voorganger. Verder is er een Apple T2 Security Chip aanwezig. Deze chip controleert tijdens het opstarten of er niet gerommeld is met de software die alle gegevens op de SSD snel kan versleutelen. Ook worden TouchID-gegevens beveiligd via de T2-chip, waardoor jouw gegevens geen gevaar meer lopen.

Andere features zijn: drie microfoons voor helderder stemgeluid, Force Touch-trackpad met MultiTouch-navigatie-ondersteuning, Thunderbolt 3-poorten voor gegevensoverdracht, opladen en video-uitvoer via één connector, ondersteuning voor 6K-beeldschermen, én geavanceerde stereoluidsprekers.

Opslag en prijzen

Het minimale opslaggeheugen is niet meer 128GB, maar 256GB. SSD-geheugen is beschikbaar met maximaal 2TB, wat twee keer zoveel is vergeleken met de maximale opslag van de vorige generatie. De instapversie met 1,1GHz Intel Core i3-processor 8GB RAM, en 256GB SSD-opslag kost 1.199 euro. De beste uitvoering van de 13 inch MacBook Air beschikt over een 1,2GHz quad-core Intel i7-processor, 16GB RAM, en 2TB opslaggeheugen en kost 2.579 euro. Via de webshop van Apple kun je jouw eigen MacBook Air configureren. De nieuwe MacBook Air is vanaf nu te bestellen en wordt geleverd tussen 6 en 15 april.

Nieuwe iPad Pro officieel

Naast de nieuwe MacBook Air is er ook een nieuwe iPad Pro te bewonderen. Grootste vernieuwing is zonder meer de nieuwe keyboardcover, genaamd het Magic Keyboard. Dit zwevende toetsenbord kun je makkelijk instellen om de ideale kijkhoek te bewerkstelligen. Verder zijn de toetsen voorzien van achtergrondverlichting. Ook is er een trackpad aanwezig. Dankzij iPadOS 13.4 is er nu ook echt ondersteuning voor een cursor. De cursor zie je ook op het display van de iPad. Er is een USB-C-ingang aanwezig om de cover op te laden. Het Magic Keyboard verschijnt in mei voor 339 euro (11 inch) en 399 euro (12 inch).

De nieuwe iPad Pro komt beschikbaar in een 11- en 12,9 inch uitvoering. Het Liquid Retina-display van Apple is wederom aanwezig en zorgt voor uitzonderlijk scherpe en levendige beelden. De ProMotion-technologie zorgt ervoor dat er een ververssnelheid van 120Hz bewerkstelligd wordt voor een uitermate soepele weergave. Verder is True Tone aanwezig, en zorgt de antireflectiecoating ervoor dat het scherm van de nieuwe iPad Pro in fel daglicht alsnog afgelezen kan worden.

De nieuwe iPad Pro is uitgerust met een Bionic A12Z Bionic-chip. De chipset ondersteunt zware taken als het bewerken van 4K-video en het ontwerpen van 3D-modellen. De octa-core chipset maakt gebruik van een Neural Engine, zodat er ook een stukje kunstmatige intelligentie aanwezig is. Een exacte accucapaciteit wordt niet gedeeld (zoals gewoonlijk), maar Apple meldt dat er een batterijduur van maximaal 10 uur zeker mogelijk is bij regulier gebruik.

Aan de achterzijde is er een vernieuwde camera-opzet aanwezig. Naast een sterke 12-megapixelcamera is er ook een 10-megapixelgroothoekcamera inbegrepen. Als laatste is er een zeer interessante LiDAR-scanner aanwezig. De LiDAR-scanner meet de afstand tot objecten op maximaal 5 meter afstand. Hij werkt zowel binnen als buiten, op fotoniveau, en met een snelheid van nanoseconden. De nieuwe diepte-frameworks van iPadOS combineren de dieptemetingen van de LiDAR-scanner met de gegevens van zowel de beide camera’s als de bewegingssensors. Deze scanner moet ervoor zorgen dat augmented reality meer mainstream gaat worden.

Opslag en prijzen

De nieuwe iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 899 euro. Je beschikt dan over het 11 inch instapmodel met 128GB opslag, en enkel Wi-Fi-ondersteuning. De maximale prijs voor deze versie (1TB + WiFi & Cellular) bedraagt 1.619 euro. Het 12,9 inch instapmodel kent een minimale adviesprijs van 1.119 euro. De maximale prijs is 1.839 euro. Er zijn ook versies met 256GB en 512GB beschikbaar. De levering van de nieuwe iPad Pro-modellen vindt volgens de webshop van Apple plaats tussen 25 en 27 maart.