Er zijn dan toch winnaars in deze tijden van crisis; Microsoft Teams is succesvoller dan ooit.


Microsoft Teams, de professionele chat- en videocallapplicatie van Microsoft, lanceerde ongeveer drie jaar geleden. Om die verjaardag te vieren, had Microsoft heugelijk nieuws te melden over zijn applicatie. De applicatie beleeft namelijk hoogtijden, nu wereldwijd bedrijven verplicht worden hun werknemers zo veel mogelijk van thuis te laten werken.

En dat illustreert zich heel duidelijk in de cijfers van het aantal dagelijkse actieve gebruikers dat Microsoft Teams naar buiten heeft gebracht. In november waren dat er 20 miljoen. Per gisteren waren dat er maar liefst 44 miljoen! Vooral de voorbije week ging het aantal dagelijkse gebruikers stevig omhoog. Begin maart rapporteerde Microsoft Teams nog 32 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat steeg dus op slechts een week tijd met 12 miljoen, ofwel een kleine 40%.

Nieuwe functies

Microsoft Teams wil het momentum nu vooral blijven behouden. Het bedrijf is er ook van overtuigd dat deze periode zal aantonen dat thuiswerken geen invloed heeft op de efficiëntie van werknemers, en dat we ook na de crisis vaker van thuis uit zullen gaan werken. Het kondigde daarom enkele nieuwe functies aan, die in de loop van dit jaar worden uitgerold.


Zo zal Microsoft de gevoeligheid voor achtergrondgeluid van zijn videocalls gevoelig gaan verbeteren. Een zeer welkome toevoeging, want we storen ons er allemaal wel aan achtergrondgeluiden zoals een toetsenbord, een zak chips, spelende kinderen, een stofzuiger, … Aan de hand van een AI-toepassing zullen die geluide beter kunnen gereduceerd worden. Dat toonde Teams in een korte video.

Daarnaast komt er ook een functie die virtuele meetings met een grote groep gestroomlijnder moet lopen. Calls met een groot aantal deelnemers kunnen wel eens rommelig zijn omdat veel mensen tegelijkertijd willen praten, terwijl meer introverte mensen juist verdwijnen op de achtergrond. Teams zal daarom een knop toevoegen waarmee mensen kunnen aangeven dat ze iets willen zeggen.

Ook wil Microsoft de sterkte van je internetverbinding zo weinig mogelijk een rol laten spelen. Ook als je even offline bent, zal je nog steeds in staat moeten zijn om chatberichten te versturen en te ontvangen. Chatconversaties zal je ook in een apart scherm kunnen openen.

Slack

Ook grote concurrent Slack wil van deze crisis gebruik maken om zijn diensten uit te breiden. Het kondigde enkele dagen geleden een volledig nieuwe interface aan. Net als Microsoft Teams ziet ook Slack zijn aantal dagelijkse gebruikers gevoelig stijgen tijdens deze weken. Toch is er nog wel een achterstand ten aanzien van Microsoft Teams. Het aantal dagelijkse gebruikers van Slack werd in oktober op 12 miljoen geschat. Dat zal nu wel wat hoger liggen, maar dat aantal voegde Microsoft Teams dus op één week tijd toe.