Nieuws

Het machine-learning tijdperk in cybersecurity: Stap naar een veiligere wereld of op het randje van de chaos? Een enquête van ESET

Net voor MWC 2019 werpt ESET een grondige blik op de hype van Artificial Intelligence. 80% van de deelnemers aan de ESET enquête denken dat AI- en ML- technologieën hulp kunnen bieden in de strijd tegen cyberbedreigingen.

Vandaag is artificiële intelligentie (AI), vooral een modewoord. Het beeld van doorgaans intelligente machines past goed bij modern marketing materiaal maar is lang nog niet werkelijkheid. Daarom hebben onderzoekers van ESET ,  recent een grondig onderzoek laten uitvoeren naar AI (artificiële intelligentie & machine learning – ML) en de werkelijke plaats ervan in de bestrijding van cyberbedreigingen.

Net voor MWC publiceert ESET de resultaten van dit onderzoek in het witboek “Machine-Learning Era in Cybersecurity: A Step Towards a Safer World or the Brink of Chaos?” (Het machine-learning tijdperk in cybersecurity: een stap naar een veiliger wereld of op het randje van de chaos?

Midden 2018 liet ESET een enquête uitvoeren naar de onderliggende overtuigingen over deze technologie. 82% van de ondervraagden geloofden dat hun organisatie reeds cybersecurity-producten gebruikt waarin ML vervat zit en slecht 23% verklaarden dat ze, in de nabije toekomst, niet van plan zijn cybersecurity-oplossingen met ML te implementeren. Nog belangrijker: 80% van de respondenten geloven dat ML hun organisatie reeds helpt of zal helpen om sneller bedreigingen op te sporen en te bestrijden. 76% van de respondenten zijn nogal of helemaal overtuigd dat deze technologieën zullen bijdragen om de tekorten aan technologische expertise in hun bedrijf op te lossen.

ESET kan bogen over meer dan 30 jaar ervaring in cybersecurity en focust sinds meer dan 20 jaar op implementaties van machine learning. De experten van ESET zijn dus perfect in staat om een robuust, veerkrachtig en baanbrekend ML systeem te ontwikkelen.

De integratie van de ML engine in onze ‘cloud reputation’ systeem – ESET LiveGrid®, heeft de voordelen van deze technologie aan al onze klanten geboden, zowel de regelmatige gebruikers als de bedrijven, ongeacht hun grootte. Bedrijven kunnen ook ESET Dynamic Threat Defense overwegen, met een bijkomende beveiligingslaag door het gebruik van een cloud-gebaseerde sandboxing technologie om nieuwe, nog nooit geziene bedreigingen te detecteren,” verduidelijkt Juraj Jánošík, ESET expert in AI.

Hij voegt hieraan toe dat terwijl ML al een tijdje tal van verschillende menselijke activiteiten transformeert, het complete potentieel ervan nog ver van helemaal gerealiseerd is. Op ML-gebaseerde technologieën zullen steeds meer hulp bieden bij het bestrijden van fraude, het evalueren en optimaliseren van bedrijfsprocessen, het verbeteren van testprocedures en het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor bestaande problemen.

Zoals de meeste innovaties heeft ML ook zijn nadelen. “Terwijl het bedrijfsleven, de kritieke infrastructuur en onze levens steeds meer met de digitale wereld verstrengeld geraken, komen ook nieuwe risico’s te voorschijn. Aanvallers kunnen ML op heel wat manieren gebruiken : om hun malware aan te drijven, om specifieke slachtoffers tot doel te hebben en waardevolle gegevens te bemachtigen, om zero-day kwetsbaarheden op te zoeken of gehackte infrastructuur te beschermen en botnets,” aldus Jánošík.

Het witboek wordt net voor MWC gepubliceerd. Coauteur Juraj Jánošík zal het op de stand van ESET (Hall 7, stand 7H41) voorstellen en is er ook beschikbaar voor gesprekken. Verder zal ESET nieuwe resultaten in Machine Learning en Artificial Intelligence en meer bepaald bedreigingen voor het Android platform kenbaar maken

Om meer te vernemen over machine learning in cybersecurity alsook de misbruik van machine learning  voor vertalingen en specifieke doeleinden, de mogelijke toekomstige misbruik door tegenstanders alsook de limieten van deze technologie, kan het volledige rapport gelezen worden op WeLiveSecurity.com

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business