Nieuws

Taiwan gebruikt mobiele data om te controleren of burgers binnenblijven

Het land hoopt zo de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Wereldwijd hebben regeringen strenge maatregelen opgelegd aan hun inwoners om er voor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk op publieke plaatsen komen. De bedoeling is uiteraard om zo snel mogelijk een oplossing te vinden tegen de verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk is het een hele opgave om te controleren of miljoenen burgers zich ook braaf aan die regels houden. Daar heeft men in Taiwan, een eiland voor de Chinese kust, een zij het wel verregaande oplossing voor gevonden.

Want ook in Taiwan worden de mensen uitdrukkelijk verzocht in hun kot te blijven. Men zal er gebruik maken van mobiele data om te controleren of de Taiwanese burgers zich daar ook aan houden. Daarvoor is het ministerie van Cyberveiligheid een samenwerking aangegaan met de telecombedrijven in het land.

Aan de hand van telefoonsignalen kan de overheid zo volgen waar burgers naartoe gaan, en of ze dus onnodig hun huis verlaten of hun telefoon uitzetten. De overheid zal dan contact met die personen. De meeste burgers worden sowieso al twee keer per dag opgebeld door overheidsmedewerkers, en dat telefoontje kunnen ze maar beter niet missen. Boetes voor het niet opvolgen van overheidsmaatregelen kunnen oplopen tot €30.000, of één miljoen in de lokale dollar.

Privacy

Taiwan is het eerste land dat gebruikt maakt van mobiele data, maar ondertussen worden burgers in veel Aziatische landen al via hun smartphone gevolgd. In Thailand en Vietnam maakt men gebruik van een mobiele applicatie die burgers verplicht moeten downloaden. Zuid-Korea en Israël volgen hun burgers aan de hand van satellietsignalen. Ook in China worden burgers op allerlei manieren in de gaten gehouden.

Je kan je uiteraard de vraag stellen of dergelijke maatregelen geen te zware inbreuk zijn op de privacy van burgers. Zeker in Taiwan kunnen burgers nog nauwelijks aan overheidscontrole ontkomen. Toch is Taiwan er wel tot heden in geslaagd het aantal besmettingen relatief onder controle te houden. Op bijna 24 miljoen inwoners zijn er voorlopig nog maar 195 gekende besmettingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business