Nieuws

SpaceX kondigt eerste uitstel van lancering aan

Ook ruimtevaartbedrijven kunnen er niet aan ontsnappen: SpaceX ziet zich genoodzaakt de eerstvolgende lancering uit te stellen.

Tot vorige week was het nog gewoon business as usual voor het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Op 18 maart werd nog maar eens een nieuwe lading Starlink-satellieten de ruimte in geschoten. Daarmee is SpaceX met zijn 360 satellieten die boven onze aarde zweven de grootste private satellietoperator. Daarbovenop werd nog eens bevestigd dat het gezamenlijke project met NASA om astronauten naar het ISS te vervoeren voorlopig nog doorgaat zoals gepland. In mei zou dan de eerste bemande lancering plaatsvinden.

Maar nu lijkt het erop dat het coronavirus ook de ruimtevaart zal treffen. Gisteren werd bekend gemaakt dat SpaceX een toekomstige lancering zal moeten uitstellen. Het gaat meer bepaald om een SAOCOM-lancering – een soort satelliet – die normaal gesproken op 30 maart zou plaatsvinden in Cape Canaveral, de bekende ruimtevaartbasis in Florida. De lancering is nu naar een nog te bepalen datum verschoven.

NASA

SpaceX is trouwens niet de enige in de sector die hinder begint te ondervinden. Ook NASA heeft al enkele van zijn langlopende projecten tijdelijk moeten pauzeren. Enkele missies met hoge prioriteit zullen daardoor ook waarschijnlijk vertraging oplopen. Daaronder vallen onder andere het Artemisprogramma, een project om in 2024 weer een maanlanding te doen, en het lanceren van de James Webb telescoop, die volgend jaar de Hubble telescoop moet gaan vervangen.

Over het gezamenlijke Crew Dragon-project is er voorlopig nog geen indicatie dat dat zou verschoven worden. Maar ook valt het niet uit te sluiten dat de eerste bemande raketlancering van SpaceX toch nog niet voor mei zal zijn. NASA geeft regelmatig updates over maatregelen die het instituut neemt om de veiligheid van zijn medewerkers te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business