De wereld staat door het coronavirus nog altijd redelijk op zijn kop. Tal van evenementen zijn afgelast, ziekenhuizen raken overvol, het bezoeken van oudere familieleden wordt ten zeerste afgeraden, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ondanks alle restricties die de overheid oplegt (ook in België), blijven wij mensen sociale dieren; we communiceren graag […]

Advertentie

De wereld staat door het coronavirus nog altijd redelijk op zijn kop. Tal van evenementen zijn afgelast, ziekenhuizen raken overvol, het bezoeken van oudere familieleden wordt ten zeerste afgeraden, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ondanks alle restricties die de overheid oplegt (ook in België), blijven wij mensen sociale dieren; we communiceren graag met elkaar. Kan het niet fysiek, dan maar via de chat.

Gebruik WhatsApp stijgt

Dat laatste wordt nu ook bevestigd in een marktonderzoek van Kantar. In dertig landen heeft het bedrijf 25.000 respondenten ondervraagd over hun gebruik van WhatsApp tussen 14 en 24 maart. Wat blijkt? In tijden van het coronavirus stijgt het gebruik van de chatdienst met maar liefst 40 procent. Combineer dat met het feit dat WhatsApp wereldwijd ongeveer 2 miljoen gebruikers telt, en je weet dat het gaat om een exorbitante stijging aan berichtjes en dergelijke.

De stijging in het gebruik van WhatsApp is door Kantar onderverdeeld in drie fases. De eerste fase bedraagt gebieden waarin men net wordt getroffen door het virus; WhatsApp wordt in dat geval 27 procent meer gebruikt dan wanneer er niets aan de hand zou zijn. Tijdens de middenfase van het virus is er een stijging van 41 procent waarneermbaar, en in de late fase van de pandemie noteert Kantar een stijging van maar liefst 51 procent.

Spanje als uitschieter

Kijken we naar de stijgingen per land, dan is Spanje een grove uitschieter in deze cijfers; het land wordt zwaar getroffen door het virus, en die situatie heeft er onder meer toe geleid dat het gebruik van WhatsApp met 76 procent is gestegen. Het land zit ook in lockdown, waardoor mensen wel verplicht zijn om via diensten als WhatsApp met de buitenwereld te kunnen communiceren. Zo kan de hedendaagse technologie ondanks de vervelende situatie waar we ons in bevinden toch nog uitkomst bieden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here