Nieuws

Rechtbank Mechelen start met online rechtszaken

In de rechtbank van Mechelen heeft men een originele oplossing gevonden om rechtszaken toch op een veilige manier te kunnen laten doorgaan.

Ook voor Justitie zorgt de uitbraak van het coronavirus voor de nodige moeilijkheden. De laatste weken lagen de activiteiten in de rechtbanken dan ook eerder op een lager pitje. In het Gerechtshof te Mechelen heeft men een creatieve oplossing gevonden zodat het recht toch nog kan blijven gelden in België.

Gisteren vond er namelijk voor het eerst in België een online rechtszaak plaats. Daarbij ging een rechtszaak door zonder dat de beklaagde daarbij aanwezig is. Althans toch fysiek, want de aangeklaagde kon de zitting live volgen vanuit de gevangenis in Mechelen via een videocall. Dirk Janssens, de directeur van de gevangenis, had liever niet dat de beklaagde de verplaatsing naar de rechtbank zou maken. Op die manier wil hij het risico zo klein mogelijk houden dat het virus in zijn gevangenis kan uitbreken.

Voor een uitzonderlijke situatie als deze werd een online rechtszaak door de betrokken rechter en advocaten als de best mogelijke oplossing beschouwd. Volgens advocaat Bart Vanmarcke, die de beklaagde verdedigde tijdens het proces, blijft het wel een cruciaal recht dat de beklaagde het proces kan bijwonen, ook al kan dat niet fysiek.

Thuiswerken

De rechter, het openbare ministerie en de advocaat van de beklaagde waren nog wel steeds aanwezig in de rechtbank. Daarbij werden uiteraard wel de nodige voorzorgmaatregelen en afstanden gerespecteerd. Het is niet zo evident dat een rechtszaak volledig via video zou verlopen, niet enkel vanuit technische overwegingen. Daarom moeten we nog niet verwachten dat advocaten en rechters binnenkort ook thuis zullen gaan werken. Andere rechtbanken onderzoeken wel de mogelijkheid om rechtszaken waar mogelijk online te doen verlopen.

Afbeelding: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business