Samsung zal met het stopzetten van LCD vanaf eind dit jaar volledig de kaart van QLED trekken.


Samsung Display, de bedrijfsunit van Samsung Electronics die instaat voor de productie van smartphone- en televisieschermen, heeft vandaag aangekondigd dat de productie van LCD schermen zal worden stopgezet dit jaar. Enkel geplaatste bestellingen zullen nog afgewerkt worden in de fabrieken van Zuid-Korea en China.

LCD staat voor liquid crystal display. De schermen zijn plat waardoor ze een laag energieverbruik hebben. De technologie is vooral geschikt voor platte elektronische apparatuur of draagbare toestellen met een beperkte batterij. Je zal het dus vooral terugvinden bij televisietoestellen of smartphone die zich niet in de hogere prijsklassen bevinden.

Volgens Samsung was er al lang nog nauwelijks vraag naar LCD schermen. Dat is de voornaamste redenen dat de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant in de loop van dit jaar het licht zal uitdoen voor LCD. Samsung spreekt ook van een voorraadtekort dat begon te ontstaan. De beslissing is dus zeker geen grote verrassing.


QLED

Samsung zal zich vanaf nu volledig toewijden op de verdere ontwikkeling en productie van QLED schermen. Veel televisietoestellen van Samsung hebben al een QLED scherm, of toch op zijn minst een variant daarvan. De technologie steunt op quantum dot display, waarbij quantum dots worden gebruikt om zuiver monochromatisch licht te produceren. Het bedrijf investeerde vorig jaar 11 miljoen dollar in een nieuwe fabriek waar QLED schermen kunnen geproduceerd worden die zelfverlichtend zijn. Dat moet het probleem van inbranden aanpakken waarmee veel LCD schermen wel eens te maken krijgen.

De grote tegenhanger van QLED is OLED, een technologie die je ook in veel televisietoestellen van andere fabrikanten vindt zoals LG. Wat je voorkeur is, zal grotendeels afhangen van je persoonlijke smaak. Met OLED schermen heb je over het algemeen een diepere zwartweergave, sterkere contrasten tussen donker en licht, en de grootste kijkhoek. QLED daarentegen garandeert een groter kleurvolume, een hogere helderheid, en beschermt de televisie beter tegen reflectie en inbranden.