Nieuws

Bill Gates wil zeven fabrieken bouwen voor vaccin tegen coronavirus

Al zullen er waarschijnlijk maar twee van die fabrieken effectief gebruikt worden.

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft in een interview met Trevor Noah voor The Daily Show zijn plannen uit de doeken gedaan om het coronavirus te bestrijden. Via zijn Bill & Melinda Gates Foundation pompt de voormalige topman van het softwarebedrijf al miljoenen van zijn dollars in onderzoek om een vaccin tegen de ziekte te ontwikkelen. Hij ondersteunt onderzoeksprojecten overal ter wereld, waaronder ook dat van de KULeuven.

Maar dat is voor Bill Gates nog niet voldoende. De strijd met het coronavirus is nog lang niet gestreden. Onderzoekers geven al aan dat het wellicht nog tot anderhalf jaar kan duren, vooraleer een vaccin pas echt klaar is. Vaccins moeten ontwikkeld en getest worden, en dan ook nog worden goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten. En dan moeten de vaccins nog op grote schaal geproduceerd worden in gespecialiseerde productiecentra.

Miljarden dollars verlies

Volgens Gates zou het nog te veel tijdverlies zijn als de productiecentra pas gebouwd worden op het moment dat een vaccin getest en goedgekeurd is. Daarom wil hij nu al starten met de bouw van zeven verschillende ‘vaccinfabrieken’. Dat is er ééntje voor elk van de zeven meestbelovende onderzoeksprojecten van dit moment. Echter is de kans klein dat al die zeven testvaccins ook effectief zullen geproduceerd worden. In de praktijk zullen daardoor maar vermoedelijk maar twee van de zeven fabrieken die Bill Gates gaat neerpoten, ook effectief gebruikt worden.

Zeven fabrieken bouwen om er maar twee te gebruiken, je moet geen econoom zijn om te weten dat dat geen rendabele investering is. Zeker niet als je net zoals Bill Gates pas op pensioen bent gegaan. Trevor Noah legt hem tijdens het interview dan ook voor of hij wel goed beseft dat dit hem waarschijnlijk miljarden dollars zal kosten. Voor Bill Gates is dat een opoffering die dan maar moet gemaakt worden. Volgens hem heeft het coronavirus de economie al honderden miljarden gekost, en telt elke maand die gewonnen kan worden mee. Gelukkig heeft Gates wel wat geld op zijn bankrekening staan: zijn nettowaarde wordt op 99,3 miljard dollar geschat, omgerekend net geen 92 miljard euro.

Bekijk het volledige interview met Gates:

bill gatesbusinesscoronavirusWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen