Instagram
Hand taking top view photo of marble countertop. Cooking pot with poached quinces, poached quince with cream, fresh quinces and a cup of coffee on the countertop.

Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat het embedden van een Instagram-post geen inbreuk is op de rechten van de fotograaf.

In een zaak tussen technologiewebsite Mashable en fotografe en instagrammer Stephanie Sinclair, heeft de rechtbank van New York bepaald dat Mashable het recht had om een post van Sinclair te embedden op hun website. De licentie om dit te doen valt binnen de gebruiksvoorwaarden van Instagram.

Toen Mashable in 2016 een artikel schreef over invloedrijke vrouwelijke fotografen, was Sinclair het niet eens met het feit dat de website het beeld embedde op hun website. De content bleef zo op die manier gelinkt aan Instagram, zoals ook met YouTube-video’s en tweets vaak gedaan wordt. Mashable benaderde de fotografe eerst omtrent een licentie voor de foto, maar nadat het overleg was afgesprongen koos de website voor deze oplossing. 

Sub-licentie van Instagram

De rechter die de zaak behandelde oordeelde echter dat akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van Instagram er ook voor zorgt dat je het platform een sublicentie geeft op je foto’s. Deze licentie is bijgevolg voldoende om andere gebruikers, inclusief Mashable, de foto te laten delen via een embed. 

Moeilijke keuze voor fotografen

Een argument dat Sinclair aanhaalde om haar zaak te maken, was dat de regels van Instagram niet duidelijk genoeg zijn en elkaar tegenspreken. Ze zegt dat Instagram misbruik maakt van hun machtspositie en gebruikers verplicht om te kiezen tussen het verplicht geven van een licentie of het links laten liggen van het grootste fotoplatform ter wereld. De rechter bevestigde de moeilijke keuze hier, maar besloot dat Sinclair haar beslissing heeft gemaakt toen ze de foto op Instagram plaatste. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here